Návrat Turecka na burzovní mapu. Akcie nesou desítky procent a lira už není za zloděje

Turecko se dává ekonomicky do kupy a začíná lákat zahraniční akciové investory. Daří se jim vydělávat desítky procent.

Turecko se dává ekonomicky do kupy a začíná lákat zahraniční akciové investory. Daří se jim vydělávat desítky procent. Zdroj: Profimedia

Turecká burza byla ještě nedávno jen terčem posměchu. Ačkoli v posledních letech zažila několik vln extrémního růstu, o všechny zisky připravil zahraniční investory pád turecké liry a domácí investory inflace. Model hry s nulovým součtem ovšem už od konce června neplatí a turecké burzovní počty se mají jinak. Zatímco lira je už druhý měsíc na své poměry relativně stabilní měnou, burza dál vydělává. Tamní akciový index jen od konce června dal investorům vydělat kolem pětadvaceti procent. Pro hráče na burze to může znamenat prolog znovu investovatelného Turecka. Už nyní se na tamní parket ti nejodvážnější vracejí. 

„Jde o efekt dohánění po katastrofě politiky turecké centrální banky. Ta ublížila liře, která tak pro zahraniční investory ztrácela hodnotu rychleji, než ji jejich investice získávaly,“ uvádí datový ekonom společnosti Datarun Petr Bartoň. Z pohledu přespolních investorů tak byly akcie fakticky čím dál levnější.

„Teď když se zvýšila pravděpodobnost stabilní liry a stabilních repatriací investic, se optikou zahraničních investorů turecké akcie vracejí svým růstem na předinflační hodnotu,“ dodává Bartoň. Od konce června tak například turecká burza i po očištění o mírné oslabení liry vydělala zhruba sedminásobek výkonu americké Wall Street. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!