Nejistota v Řecku sráží euro, propadlo se na devítileté minimum

Litva má euro

Litva má euro Zdroj: ctk/AP

Jednotná evropská měna euro se dnes poprvé po více než čtyřech letech propadla k americkému dolaru pod psychologicky důležitou hranici 1,20 USD. Později euro silný propad ještě prohloubilo a sestoupilo k dolaru na téměř devítileté minimum. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů zejména vyhlídky na další uvolňování měnové politiky v eurozóně a politická nejistota v Řecku. Dolaru naopak pomáhají vyhlídky na růst úrokových sazeb.

Euro se během rána dostalo pod hranici 1,20 USD, což se stalo poprvé od léta 2010. Později sestoupilo až na 1,1860 USD, což byla nejnižší úroveň od začátku roku 2006. Později se kurz ustálil kolem 1,1928 USD s denní ztrátou asi 0,6 procenta. Euro vůči japonskému jenu kleslo na dvouměsíční minimum 142,52 JPY, což představovalo denní ztrátu 1,4 procenta.

Takzvaný dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se vyhoupl až na 91,775 bodu, což byla nejvyšší hodnota za devět let. Později zisk zmírnil a vykazoval nárůst o zhruba 0,5 procenta na 91,507 bodu.

„Trhy už na letošní rok s dalším poklesem eura počítaly a jak teď sílí obavy o Řecko, posiluje to trend k dalšímu poklesu eura,“ řekl agentuře Reuters analytik finanční společnosti Western Union Business Solutions Joe Manimbo.

Euro oslabuje dlouhodobě

V loňském roce euro vůči dolaru oslabilo o téměř 12 procent. Dolar těží z očekávání, že americká centrální banka (Fed) v příštím roce zahájí zvyšování úrokových sazeb. Od Evropské centrální banky (ECB) se naopak očekává další uvolňování měnové politiky, což tlačí euro dolů.

Šéf ECB Mario Draghi minulý týden německému ekonomickému listu Handelsblatt řekl, že riziko, že ECB nesplní svůj úkol zajistit měnovou stabilitu, je nyní větší než před šesti měsíci. Podle analytiků tak signalizoval, že ECB je kvůli obavám z deflace připravena k radikálnějšímu uvolňování měnové politiky.

Vývoj kurzu USD/EUR za poslední dva roky:Graf 5. 1. 2015.Graf 5. 1. 2015. | vagaday@mf.cz

Statistický úřad Eurostat ve středu zveřejní rychlý odhad prosincového vývoje inflace v eurozóně. Ekonomové odhadují, že spotřebitelské ceny v eurozóně v prosinci meziročně klesly o 0,1 procenta po listopadovém nárůstu o 0,3 procenta.

K poklesu eura přispívá rovněž nejistota před parlamentními volbami v Řecku. Favoritem voleb je opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA), která se staví proti úsporným opatřením vlády spojeným s mezinárodním záchranným programem.

Německý časopis Der Spiegel o víkendu s odvoláním na zdroje z vlády uvedl, že Německo již nehodlá za každou cenu bránit odchodu Řecka z eurozóny. Podle ministra hospodářství Sigmara Gabriela nicméně německé vláda chce, aby Řecko v eurozóně zůstalo.

Pavel Páral: Euro, nebo demokracie