Nejvíc letos vydělal ten, kdo vsadil na dluhopisy

Investice, akcie

Investice, akcie Zdroj: stoneandbelter.cz

Nejvýhodnější sázka letos nebyla ani na ropu, ani na zlato a už vůbec ne na akcie. Nejvíce letos vydělali ti, kdo investovali do dluhopisů. Ani rostoucí obavy o udržitelnost zadlužení USA a následné snížení nejvyššího ratingu AAA nezabránilo americkým desetiletým bondům v 17procentním zhodnocení. Desetileté německé dluhopisy pak podle Reuters končily dokonce s výnosem 31 procent.

Pro americké desetileté dluhopisy byl výnos 17 procent nejvyšší od roku 2008. Zlato letos skončilo zhodnocením o deset procent, cena ropy Brent je na konci roku vyšší zhruba o 13 procent a WTI o osm procent.

Zlato rostlo už jedenáctý rok po sobě, skončilo ale 18 procent pod zářijovým rekordním maximem. Zlato bylo letos mezi drahými a průmyslovými kovy výjimkou, protože jinak na trzích kovů převládl pokles cen v důsledku propadu ve druhém pololetí.

Vývoj ceny zlata v posledním roceVývoj ceny zlata v posledním roceVývoj ceny zlata v posledním roce | vrba@mf.cz

Ceny ropy zakončily rok mírným poklesem, za celý letošek však vzrostly potřetí po sobě, i když výrazně mírněji než loni. Ropu nyní na jedné straně podporuje geopolitické napětí, zvláště hrozby Íránu, na druhé straně ji srážejí nepříznivé ekonomické vyhlídky pod vlivem dluhové krize v eurozóně a zpomalení ekonomického růstu v Číně.

Vývoj ceny ropy WTI v posledním roceVývoj ceny ropy WTI v posledním roceVývoj ceny ropy WTI v posledním roce | vrba@mf.cz

Akciový trh podle Reuters klesl zhruba o devět procent, ale třeba celoroční výkon hlavních amerických indexů byl smíšený a ukazatel širšího trhu skončil rok takřka přesně tam, kde jej začal.

Z měn je pro obchodníky v současnosti zajímavý vývoj eura – kvůli obavám se prohloubení evropské dluhové krize se od počátku roku se kurz eura k jenu snížil o téměř osm procent na desetileté minimum, vůči dolaru ztratilo zhruba 3,3 procenta.