Nizozemsko připravuje úpis akcií znárodněné banky ABN Amro

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dontworry via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Nizozemská vláda se chystá ještě do konce letošního roku uskutečnit primární nabídku akcií banky ABN Amro, kterou před sedmi lety musel stát znárodnit, aby ji zachránil před krachem. Vstup banky na burzu již schválil regulátor, finanční detaily nabídky zatím stanoveny nebyly.

Ministr financí Jeroen Dijsselbloem v dopise zaslaném parlamentu uvedl, že analytici nyní hodnotí náladu investorů. Na základě toho pak bude stanovena cena akcií a velikost primární nabídky.

Nizozemsko znárodnilo banku v roce 2008 a za její záchranu stát zaplatil 21,7 miliardy eur (588,2 miliardy korun). ABN Amro od té doby uskutečnila masivní restrukturalizaci, mimo jiné snížila počet zaměstnanců a prodala zahraničí divize.

V první polovině letošního roku zisk banky stoupl na 1,14 miliardy eur z loňských srovnatelných 700 milionů eur. Banka dnes dodala, že posouvá zveřejnění hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí na 9. listopadu ze 14. listopadu.

Účetní hodnota banky je podle agentury Reuters nyní 15,6 miliardy eur. Nabídka akcií by se tak mohla stát jednou z největší, jaké se kdy v Amsterodamu uskutečnily, a největší nabídkou evropské banky od roku 2011. Stát by mohl v rámci primární nabídky prodat až 30 procent akcií. Zatím tak zůstane hlavním akcionářem banky, hodlá se však postupně zbavit celého podílu.