Obavy o čínský růst dorazily do Evropy, akcie ztratily za měsíc desetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rafael Matsunaga via Flickr (CC BY 2.0)

Evropské akcie zahájily nový měsíc dalším poklesem. Slabé údaje o zpracovatelském sektoru v Číně totiž obnovily obavy investorů ohledně zdraví druhé největší ekonomiky světa. Panevropský index FTSEurofirst 300 vykazoval před polednem pokles o 2,8 procenta, za celý srpen ztratil devět procent, což představovalo nejprudší měsíční pokles za poslední čtyři roky.

Čínští statistici dnes oznámili, že aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za poslední tři roky. Index aktivity klesl na 49,7 bodu z červencových 50,0 bodu. Právě padesátibodová hranice je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Zpráva posílila obavy, že Čínu čeká výrazné zpomalení hospodářského růstu, a to navzdory řadě stimulačních opatření tamní vlády. „Index je pod 50 body, což je psychologicky důležitá úroveň,“ uvedl obchodník Joe Rundle ze společnosti ETX Capital. „Negativní nálada z předchozích několika týdnů bude pokračovat,“ dodal.

Údaje o čínském zpracovatelském sektoru měly negativní vliv i na asijské akciové trhy. Hlavní index šanghajské akciové burzy Shanghai Composite odepsal 1,3 procenta a index tokijské burzy Nikkei 225 se propadl dokonce o 3,8 procenta.