Obnovení exportu ropy z USA nebude mít dopady na trh, míní ruský ministr

Těžba ropy (ilustrační foto).

Těžba ropy (ilustrační foto). Zdroj: ctk

Rusko, které patří mezi největší těžaře na světě, věří, že zrušení zákazu exportu americké ropy nebude mít vliv na globální trh s touto surovinou. "Spojené státy samy ropu dovážejí," říká ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Současně ale přiznal, že ropné společnosti v jeho zemi vypracovávají strategii pro případ dalšího propadu cen.

Spojený státy podle dostupných údajů z roku 2014 spotřebují necelých 20 milionů barelů ropných produktů za den, více než čtvrtinu ale musejí dovážet. Na celkové světové spotřebě se podílejí z jedné pětiny, uvádí do širšího kontextu Novakova slova agentura Reuters.

Americký Kongres minulý týden schválil návrh rozpočtového zákona, který zahrnuje i zrušení 40 let starého zákazu vývozu ropy ze Spojených států.

Vývoj cen ropy:

„Spojené státy mají konečně možnost pustit se do konkurenčního boje a plně využít potenciálu naší země jako světové energetické velmoci,“ uvedl při té příležitosti šéf skupiny Producers for American Crude Oil Exports George Baker.

Alexandr Novak nyní uvedl, že ruské těžařské firmy se zabývají krizovými scénáři, které kalkulují s cenou v rozmezí 30 až 35 dolarů za barel. Ruská produkce dosahovala 10,7 milionu barelů ropy denně v roce 2015. Podle agentury Reuters toto číslo v následujícím roce ještě vzroste.