Olivový olej je nejdražší za desetiletí, Španělsku hrozí další špatná úroda

Olivy

Olivy Zdroj: CC BY-SA 2.5: Zyance; Wikimedia

Nejvýše za téměř desetiletí stouply ceny olivového oleje. Důvodem jsou obavy o dodávky na trh po výhledu další nízké sklizně oliv ve Španělsku. Cena komodity panenský olivový olej tento týden stoupla až na 4099,52 eura (110 800 korun) za tunu. Proti stejnému období loni je cena vyšší již o víc než 60 procent.

Cena komodity je tak nyní nejvyšší od února 2006. Globální maloobchodní ceny podle organizace Euromonitor stouply za posledních 12 měsíců o zhruba deset procent. Analytici očekávají, že maloobchodní ceny olivového oleje porostou i nadále a v příštích měsících by mohly stoupnout o 15 až 20 procent. Analytik společnosti Mintel David Turner se však současně domnívá, že růst ceny způsobí snížení poptávky a korekci ceny.

Ve Španělsku, největším producentovi olivového oleje, kvůli loňským letním suchům klesla sklizeň oliv v pěstitelském roce 2014/2015 na 835 tisíc tun z 1,78 milionu tun o rok dříve. Problémy má i Itálie, která je druhým největším producentem oleje, kde bakterie poničila olivovníky na jihovýchodě a snížila produkci o více než 50 procent na 222 tisíc tun.

Údaje organizace International Olive Council (IOC) pak ukazují, že globální produkce oleje se v pěstitelském roce 2014/2015 snížila o 29 procent.

Obavy o dodávky částečně zmírnila neobvykle vysoká sklizeň v Řecku a Tunisku a vysoké zásoby ve Španělsku z předchozích úrod. Tyto zásoby se nyní snižují. IOC odhaduje, že globální zásoby se do konce letošní sezony sníží na zhruba 274 tisíc tun z loňských víc než 767 tisíc tun.

Letošní další vlna veder v Evropě vyvolala obavy, že sklizeň ve Španělsku bude slabá i v dalším roce. Španělsko má na celosvětové produkci olivového oleje podíl 45 procent. Nejnovější odhady ukazují, že sklizeň dosáhne 1,1 až 1,2 milionu tun a bude pod pětiletým průměrem 1,25 milionu tun. Podle analytiků by výnosy mohly být ještě nižší, pokud před začátkem sklizně koncem října nesprchne.