Pilulka odstartovala na burze růstem o téměř osmnáct procent

Skupina Pilulka

Skupina Pilulka Zdroj: Pilulka

Pražská burza
Burzovní palác, sídlo BCPP
3
Fotogalerie

Dnešní premiéra v obchodování akcií lékařské a technologické společnost Pilulka Lékárny na pražské burze se vydařila. Hodnota cenných papírů řetězce po ukončení obchodování stoupla o 17,92 procenta oproti veřejnému úpisu ukončenému minulý týden v úterý. Na trhu Start určeném pro rozvíjející se malé a střední podniky firma umístila 725 040 akcií po 424 korunách. Celkový objem obchodů činil 29,6 milionu korun. 

Prodejem akcií chce firma, která působí na českém, slovenském a rumunském trhu, získat peníze na další expanzi do zahraničí a technologický vývoj. „Nejen poslední měsíce ukázaly, že digitalizace postupuje velmi rychle, dokonce ještě rychleji, než jsme si před několika měsíci dokázali představit,“ uvedl počátkem října spolumajitel Pilulky Petr Kasa. Firma podle něj měla řadu nabídek od finančních i strategických investorů z České republiky i ze zahraničí, ale rozhodla se pro veřejnou nabídku.

„Průběh přípravy i samotný vstup společnosti Pilulka Lékárny na burzu považujeme za velký úspěch. Volba mezi vstupem strategického investora a získáním kapitálu vstupem na burzu se nám jeví jako správná. Speciálně s ohledem na aktuální situaci na trhu je pro společnost a její akcionáře extrémně důležité, aby firma pokračovala v započaté strategii,“ uvedl Petr Kasa pro Patria.cz.

Za dva říjnové týdny, po které byly akcie Pilulky ve veřejné nabídce, překročil zájem investorů nabízené množství akcií o 536 procent. Neodradilo je ani to, že firma akcie upsala za nejvyšší cenu v rámci stanoveného rozpětí 350 až 424 korun. Kvůli vysokému zájmu o primární úpis museli být někteří investoři v rámci přidělování akcií kráceni.

Pilulka provozuje 155 kamenných lékáren v Česku, jednu kamennou lékárnu na Slovensku a internetové lékárny Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro. Na konci srpna firma oznámila, že utržila v prvním pololetí 1,6 miliardy korun, meziroční nárůst činí 45 procent. Internetové tržby vzrostly meziročně o 68 procent, kamenné lékárny utržily o třetinu víc než ve stejném období loni.