Pokémoni spustili hon na herní akcie

Mobilní hra Pokémon GO

Mobilní hra Pokémon GO Zdroj: Stepan Bruner, E15

Burzovní mánie spojená s hrou Pokémon Go japonského Nintenda probudila k životu i akcie dalších firem z herní branže. Jen od představení hry na počátku července tak podražily akcie vývojáře mobilních her Glu Mobile takřka o 14 procent, na svá historická maxima se během herního šílenství vyšvihly i akcie gigantů byznysu Electronic Arts a Activision Blizzard. Zaklínadlem je pro investory rodící se disciplína takzvané rozšířené reality spojující v mobilním telefonu herní a skutečný svět.

„Pokémon Go naplno ukázal potenciál tohoto směru vývoje her a trh bude vyhlídky firem v odvětví vnímat příznivěji,“ uvádí analýza zámořské poradenské společnosti Agora Financial. Právě Glu Mobile bude podle Agory nadále úspěšnou společností v mobilním herním světě.

Herní akcie, jejichž byznys do budoucna počítá s prvky rozšířené reality, slavily během července solidní úspěch. O osm procent výše si od spuštění Pokémona Go stojí na burze akcie Zyngy, o šest procent si během necelých třech týdnů přilepšil i TakeTwo Interactive, čtyři procenta k dobru si připsal Activision Blizzard. Akcie samotného Nintenda vzrostly od startu hry o 65 procent.

Experti ale optimismus mírní. „Nejprve se musí ukázat, že Pokémon Go skutečně finančně funguje a že očekávání, která se vytvořila, jsou racionální. I pokud jeho úspěch hospodářské výsledky potvrdí, bude jeho příběh nezopakovatelný,“ upozorňuje analytik Cyrrusu Tomáš Menčík.

Vývojáři mobilních her mají letos zažít úspěšný rok. Podle výzkumné agentury Newzoo mají totiž letos tržby hráčů v branži vzrůst o 21,3 procenta, tedy zhruba trojnásobně rychleji oproti producentům klasických her pro stolní počítače.

Akcie Nintenda v posledním roce:Graphical visualization of market data.