Přebytky ropy by mohly zmírnit výpadky v těžbě, tvrdí energetická agentura

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Převis nabídky nad poptávkou na světovém ropném trhu by podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) mohly v letošním roce zmírnit neplánované výpadky v těžbě a stoupající spotřeba benzinu. IEA předpověděla, že těžba ropy v zemích mimo kartel OPEC se v letošním roce sníží o 800 tisíc barelů denně. V předchozí prognóze přitom počítala s mírnějším poklesem o 710 tisíc barelů denně.

Odhad letošního nárůstu poptávky po ropě agentura mírně zvýšila, a to na 1,2 milionu barelů denně z dříve předpokládaných 1,16 milionu barelů denně. „Poptávka po benzinu silně roste téměř na všech klíčových trzích,“ upozornila.

Rozsáhlý požár v kanadské provincii Alberta začátkem května vedl k poklesu tamní těžby ropy o více než milion barelů denně. Celosvětovou produkci ropy podle IEA snižují rovněž výpadky v Nigérii, Libyi, Venezuele a Kuvajtu i útlum těžby z břidlicových hornin ve Spojených státech, napsala agentura Reuters.

Cena severomořské ropy Brent se začátkem roku v důsledku převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let propadla pod hranici 30 dolarů za barel. Obavy ohledně nadbytečných dodávek na trh sice od té doby polevily, cena Brentu však nadále zůstává hluboko pod úrovněmi z poloviny roku 2014, kdy se pohybovala v blízkosti 115 dolarů za barel. Dnes dopoledne se nacházela blízko 48 dolarů za barel.

Graphical visualization of market data.