Příznivá data z amerického trhu práce podpořila trhy

Burza

Burza Zdroj: ctk

Globální akciové trhy v závěru týdne zpevnily na nová maxima za čtyři a půl roku. Ke zlepšení investorského sentimentu pomohla pozitivní data z amerického trhu práce.

V únoru oživil americký trh práce nábor ve stavebním průmyslu. Celkově americká ekonomika vytvořila v únoru 236 tisíc nových pracovních míst, tedy více než očekávali analytici. Ve stavebnictví minulý měsíc vzniklo více míst než kterýkoli měsíc za posledních šest let. Míra nezaměstnanosti poklesla z lednových 7,9 procenta na 7,7 procenta.

„Zpráva je to rozhodně pozitivní,“ uvedl pro Bloomberg Michael Feroli z JP Morgan. „Tvorba nových míst však může na jaře či v létě zpomalit vinou slabé spotřebitelské poptávky. Zdá se ale, že do tohoto období míříme v dobré kondici,“ dodal Feroli.

Akciový index Dow Jones, který minulé úterý pokořil dosavadní maximum z října 2007, v pátek zpevnil o 0,47 procenta na více než 14 397 bodu. Během páteční seance se dokonce poprvé v historii dostal nad 14 400 bodů. Širší index S&P 500 v pátek vzrostl o 0,45 procenta na 1551,18 bodu, necelé procento mu chybí k dosažení historického maxima na 1565 bodech, kterého dosáhl na podzim 2007. Technologický index Nasdaq posílil o 0,38 procenta na 3244,37 bodu.

Na data z pracovního trhu reagoval pozitivně také dolar, který posílil na páru s japonským jenem na tříapůlroční maximum a na páru s eurem na tříměsíční maximum. Zpráva mezi některými analytiky okamžitě vyvolala spekulace, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít utahovat měnovou politiku dříve, než se předpokládá.