Propad cen ropy zpevňuje dolar, eurozónu děsí deflace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Americký dolar kvůli propadu cen ropy dnes všeobecně zpevňuje. Euro a japonský jen podkopávají zesílené obavy ze sestupu eurozóny a Japonska do deflace, zatímco americkou měnu podporují očekávání, že levná ropa povzbudí spotřebitelské výdaje.

Dolar proti euru během dne posílil, nakonec se ale euro vrátilo ke čtvrteční závěrečné úrovni 1,2465 dolaru. Vůči jenu americká měna zpevnila o 0,6 procenta na 118,48 jenu. Dolarový index vůči koši šesti měn stoupl o 0,5 procenta a dostal se těsně pod pondělní čtyřleté maximum 88,44 bodu.

Euro dál oslabily údaje, podle nichž meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu klesla na 0,3 procenta, a vyrovnala tak zářijové pětileté minimum. Inflace v Japonsku se pak snížila třetí měsíc po sobě. Obě zprávy ukázaly zvýšenou hrozbu přesunu do deflace a vyvinuly tlak na centrální banky, aby dál uvolnily měnovou politiku.

Vývoj eura k dolaru

Dolar naproti tomu táhnou v posledních měsících vzhůru vyhlídky na to, že americká centrální banka začne příští rok zvyšovat úrokové sazby. Tato očekávání posiluje každý signál zesílení růstu americké ekonomiky.

Rozhodnutí ropného kartelu OPEC nezasáhnout proti propadu cen ropy srazilo dolů měny zemí, které jsou významnými vývozci komodit. Norská koruna dnes klesla vůči dolaru i euru na pětiletá minima.