Prudký růst končí, investoři se odklánějí od automobilových veteránů

Aukce RM Sotheby’s v New Yorku: Porsche 356, které vlastnila zpěvačka Janis Joplin se prodalo za 1,6 milionu dolarů, téměř trojnásobek horního odhadu.

Aukce RM Sotheby’s v New Yorku: Porsche 356, které vlastnila zpěvačka Janis Joplin se prodalo za 1,6 milionu dolarů, téměř trojnásobek horního odhadu. Zdroj: ctk/ap

Aukce RM Sotheby’s v New Yorku: Více než třetinu výtěžku aukce tvořil prodej jediného vozu. Závodní Ferrari 290MM z roku 1956, v němž slavný Juan Manuel Fangio absolvoval neméně slavný italský závod Mille Miglia, se prodalo za 25,5 milionu dolarů.
Aukce RM Sotheby’s v New Yorku: Jedinečný Aston Martin DB4GT s karoserií Zagato, který vznikl jen v omezené sérii 19 kusů, se prodal za 13 milionů dolarů. Spodní odhad činil 17 milionů dolarů.
Aukce RM Sotheby’s v New Yorku: Vzácné Ferrari 250 GT California je považováno za jeden z nejkrásnějších výtvorů designérského studia Pininfarina. mělo se prodat za šest až sedm milionů dolarů, dosáhlo ale jen na pět milionů dolarů.
Aukce RM Sotheby’s v New Yorku: Bugatti Type 57C Atalante, které vévodilo francouzské expozici na Světové výstavě v New Yorku v roce 1939, se vydražilo za 1,9 milionu dolarů, podle webu RM Sotheby’s je ale opět na prodej.
4
Fotogalerie
Poslední velká aukce automobilových veteránů letošního roku v New Yorku skončila nečekaným fiaskem. Na odhadované ceny nedosáhla většina dražených vozů. Analytici soudí, že trhu po letech silného růstu cen historických vozů dochází k obratu.

Druhá aukce RM Sotheby’s v New Yorku vyvolala podstatně menší odezvu než premiéra Britů na americké půdě před dvěma roky. Zatímco tehdejší aukce lámala rekordy, nyní RM Sotheby’s utržila celkem 72,5 milionu dolarů, tedy podstatně méně než dohadovaných více než sto milionů dolarů.

Více než třetinu této sumy navíc tvořil prodej jediného vozu. Závodní Ferrari 290MM z roku 1956, v němž slavný Juan Manuel Fangio absolvoval neméně slavný italský závod Mille Miglia, se bez aukční přirážky prodalo za 25,5 milionu dolarů. I v jeho případě byla odhadovaná cena podstatně výše, mezi 28 a 32 miliony dolarů.

Pod nižším odhadem dražební ceny RM Sotheby’s skončila převážná většina nabídky. Horní hranici odhadu překonaly jen dvě výjimky: jednou z nich bylo Porsche 356, které vlastnila zpěvačka Janis Joplin. Prodalo se za 1,6 milionu dolarů, téměř trojnásobek horního odhadu.

Návrat k tradičním investicím

Podle analytiků se tak obrací trend minulých let, kdy alternativní investice včetně historických vozů přilákaly řadu investorů, s čímž souvisel prudký růst cen a vlna rekordů v aukčních síních. „Stagnace, respektive pokles se už na konci roku 2014 a zejména v druhém pololetí 2015 daly sledovat a přirozeně tento podzim a zima ukazují, že byl v mnoha případech dosažen vrchol,“ uvedl Radek Pokorný, spoluzakladatel investičního fondu Engine Classic Cars.

„Můžeme to sledovat u všech investičních alternativ, o které se investoři začali zajímat během krize. Trhy ale v posledních třech letech ukazují, že umí nevolatilně růst. Investoři se tak odklánějí od alternativ a vracejí se k tradičním investicím, kterým rozumí,“ vysvětlil manažer investičních produktů privátního bankovnictví UniCredit Bank Dávid Dereník.

Jak upozornil specializovaný server classiccars.com, ceny v aukci RM Sotheby’s odpovídají skutečné hodnotě vozidel, zatímco předaukční odhady byly „přehnaně agresivní“. „Představa, že ceny dál prudce porostou, je směšná a nereálná,“ napsal server.

Zpomalení na trhu dokládá i index cen sběratelských artefaktů Knight Frank Luxury Investment Index. Podle zprávy jeho autorů za třetí čtvrtletí sice klasické vozy v posledních dvanácti měsících podražily o 18 procent, což je více než kterékoli jiné sledované komodity, v předchozích letech byl ale růst mnohem prudší. Za posledních pět let stouply ceny automobilových veteránů o161 procent a za deset let dokonce o 496 procent.

Propad nebude plošný

Rychle splasknutí bubliny na trhu historických vozů ale nehrozí, ceny budou klesat pozvolna, míní odborníci „Ještě stále je na trhu mnoho nejistot, peněz na trhu je hodně a ekonomika není tak nastartovaná, aby tyto peníze skončily v reálných investicích,“ řekl Dereník.

Podle Pokorného se propad cen nedotkne všech veteránů, ceny některých značek nebo jen konkrétních modelů dál porostou, i když ne tak rychle, jako v poslední době. To se týká například Ferrari F40 nebo Porsche 959, dodal.

Další vývoj může silně ovlivnit očekávané otevření čínského trhu pro automobilové veterány v příštím roce, které by mohlo růst cen opět nastartovat. Nejbližší pololetí ukáže, jestli krize nastala,“ uzavřel Pokorný.