Ropa obnovila silný růst, Brent je zpět nad 48 dolary

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: ctk

Světové ceny ropy dnes zastavily propad a vrátily se k růstu. Brent v podvečer přidával více než čtyři procenta a dostal se nad 48 dolarů za barel. Podle analytiků je silný cenový růst výsledkem technické korekce, vliv ale podle nich mají i spekulace, že zásoby ropy v USA za poslední týden opět klesly. Byl by to už osmý týden poklesu v řadě.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:15 vykazovala růst o čtyři procenta na zhruba 48,20 dolarů za barel. V pondělí Brent přitom navázal na výrazné ztráty z minulého týdne, zlevnil o více než jedno procento a propadl se na nejnižší úroveň za dva měsíce. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu zdražovala zhruba stejným tempem na 46,50 dolarů.

„Určitě to vypadá na technickou korekci,“ řekl analytik Troy Vincent ze společnosti Clipperdata, jehož citovala agentura Reuters.

Americká organizace API dnes večer zveřejní pravidelnou týdenní zprávu o vývoji zásob ropy v USA. Ve středu přijde s oficiálními čísly vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici v průzkumu agentury Reuters odhadují pokles zásob za uplynulý týden na 3,3 milionu barelů.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes kvůli nejistotě způsobené odchodem Británie z EU snížila svůj odhad růstu světové ekonomiky. Věří ale, že trh se příští rok vrátí k rovnováze. Cenám dnes pomohlo rovněž oslabení dolaru, související s oživováním na akciových trzích. Slabší dolar snižuje ceny ropy a dalších komodit držitelům jiných měn. Výsledkem pak bývá vyšší poptávka.