Rumunsko privatizuje distributora elektřiny. Čeká se největší IPO historie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Rumunská vláda v červnu uvede státního výrobce a distributora elektřiny Electrica na burzy v Bukurešti a Londýně. IPO, který je součástí rozsáhlého privatizačního programu, se zřejmě stane největším v dosavadní rumunské historii.

Podle rumunského ministerstva energetiky se proces vstupu na burzu rozběhne v polovině června, hotovo by mělo být na konci měsíce. Bukurešť chce privatizací získat 800 milionů až miliardu dolarů, vyplývá z vládních dokumentů, z nichž cituje server . Dosud největší rumunské IPO, kdy na burzu loni stoupil distributor plynu Romgaz, vládě vyneslo 520 milionů dolarů.

Na burzu v Bukurešti zamíří 177 milionů akcí Elektry. Na londýnské burze LSE se budou nabízet globální depozitní certifikáty, reprezentující čtyři akce energetické firmy.

Podle oznámení pro LSE si rumunská vláda v Elektře ponechá 48,8 procenta s opcí na zvýšení podílu na 49,9 procenta. Se vstupem na burzu firmě pomohou banky Citigroup, Raiffeisen a Societé Genérale.

Privatizační program je součástí dlouhodobých rumunských závazků vůči Mezinárodnímu měnovému fondu. Ten loni v září Bukurešti schválil půjčku ve výši 1,98 miliardy eur. Ve stejné době země požádala Evropskou unii o další dvě miliardy eur.

Dosavadní postup prodeje státního majetku je ale pomalý, řada připravovaných privatizací byla v minulých letech odvolána. Vláda premiéra Victora Ponty se nyní snaží privatizace rozhýbat.

Loni v září kabinet poslal na burzu desetiprocentní podíl společnosti Nuclearelectrica provozující jedinou elektrárnu v zemi, v listopadu následoval Romgaz. Letos se po loňském nezdaru pokusí o opětovný vstup na burzu státní pošta. Vláda hledá kupce i pro většinový podíl v dopravní společnosti CFR Marfa a největším chemickém podniku v zemi Oltchim. CFM Mafra už loni málem koupila soukromá železniční společnost Grupul Feroviar Roman, naopak o Oltchim dosud nikdo neprojevil vážný zájem.