Ruská banka vydala první postkrymské dluhopisy

Moskva, Rusko, Rudé náměstí

Moskva, Rusko, Rudé náměstí Zdroj: Vincente Villamon, Flickr, CC BY 2.0

Jako první zájem o ruské dluhopisy od anexe Krymu otestovala Tatfondbank z ropou oplývajícího Tatarstánu. Banka, má pobočky po celém Rusku, prodala privátním investorům tříleté dluhopisy za 70 milionů dolarů s výnosem 11 procent ročně.

Emise byla provedena pod vedením Bank of America ve spolupráci s dvěma ruskými bankami, Region Broker Company a Otkritie Capital, která je součástí Nomos Bank. Ačkoliv se zaplacený výnos jeví vysoký, podle bankéřů jde o první vlaštovku tajících ledů na ruském dluhopisovém trhu, který s ukrajinskou krizí prakticky zamrzl.

Podle Nicka Darranta z oddělení rozvíjejících se trhů v bance BNP Paribas emise ukazuje, že zájem o ruské dluhopisy zůstává silný i navzdory politickým turbulencím. „Šlo o privátní prodej, jednu privátní emisi provedla i Sberbank na začátku března, trhy jsou od té doby velmi volatilní, je velkou otázkou, kdy se otevře veřejný dluhopisový trh, napsal Darrant.

Sberbank na počátku března, ještě před připojením krymského poloostrova k Ruské federaci, privátně umístila pětileté dolarové bondy za půl miliardy dolarů s ročním kuponem 4,1 procenta.

Trh je pro Rusy zavřený

Někteří bankéři však říkají, že trh je pro ruské banky nadále zavřený, dluhopisové emise jsou možné jen pro marginální hráče jako je Tatfondbank v malých objemech. Od začátku roku se na ruské dluhopisovém trhu, vládním i korporátní, vydalo o 74 procent méně dluhopisů než ve stejném období loňského roku.

Investoři se nadále obávají ruské vojenské intervence na východě Ukrajiny. „Zájem zahraničních investorů je na nule,“ podotýká Christian Lawrence z Rabobank. „Investoři stáhly stáhly z oblasti investice, banky nechtějí ruským podnikům půjčovat.“ Report společnosti Moody’s Investor’s Services říká, že ruské banky zakončí letošní rok ve výrazně slabší pozici než do něj vstoupily.