Ruské akcie lákají velmi nízkou cenou

Burza (ilustrační foto)

Burza (ilustrační foto) Zdroj: CTK/AP

Měsíce trvající tlak na Moskvu udělal z ruských akcií jeden z nejatraktivnějších investorských cílů mezi rozvíjejícími se trhy. Zdejší firmy se vzhledem k očekávanému profitu obchodují na burze takřka nejlevněji za uplynulou dekádu a s více než poloviční slevou oproti srovnatelným světovým trhům. Hovoří o tom data výzkumné organizace FactSet srovnávající cenu akcií a předpokládané zisky ruských firem (P/E).

„Ruské akcie jsou momentálně nejlevnější z hlavních rozvíjejících se trhů. Řada investorů panikaří a prodává, což vytváří nové investiční příležitosti,“ uvádí Michael Ganske z investiční společnosti Rogge Global. Ukazatel P/E vypovídá o tom, jakou cenu jsou investoři ochotni zaplatit za očekávané výdělky firem, a tedy s jakou prémií či slevou jsou připraveni nakupovat akcie. Číslo roste spolu s důvěrou kapitálu, nízké hodnoty naopak svědčí o investorské averzi.

Ocenení vybraných svetových akciových trhuOcenení vybraných svetových akciových trhu | E15

Cena ruských akcií momentálně odpovídá pětinásobku budoucích firemních zisků, hráči ochotní riskovat tak na moskevské burze nakoupí o polovinu levněji než v Číně či třikrát levněji než v Brazílii. Na vyspělých trzích v Evropě a Americe pak investoři zaplatí takřka čtyřikrát tolik. Ani tak nemusí být ruský trh dobrá láce, experti totiž varují před dalším oslabením trhu.

„Říkat, že už jsme viděli to nejhorší, předpokládá odvahu. Domnívám se, že pokud investoři nákupy ruských akcií odloží, pořídí je ještě levněji,“ říká Andrew Milligan, šéfstratég ze Standard Life Investments.

Nejbližší hrozbu pro ruské akcie představuje vyřazení Moskvy z hlavních světových indexů. Takový krok by mohl odstartovat výprodeje ruských aktiv ze strany obřích globálních fondů. Podobné kroky v posledních dnech avizoval provozovatel rodiny akciových benchmarků MSCI, stejně jako další indexový manažer, S&P Dow Jones.