Ruské akcie prudce stouply. Díky důvěře vůči bankám

Zdroj: CTK/AP

Ruské akcie zahájily obchodování výrazným nárůstem. Stalo se tak poté, co organizace MSCI, která sestavuje celou skupinu stejnojmenných indexů s nejrůznějším zaměřením, ponechala akcie dvou největších ruských bank Sberbank a VTB ve svém indexu pro Rusko.

S indexy MSCI pracuje řada investičních fondů. Vyřazení těchto akcií z indexu MSCI Russia by mohlo výrazně omezit poptávku po nich, poznamenala agentura Reuters.

Hlavní index moskevské burzy MICEX kolem 08:30 SELČ vykazoval nárůst o 1,9 procenta na 1373 bodů. Dolarový index ruských akcií RTS ve stejnou dobu přidával přibližně 2,3 procenta na 1196 bodů.

Dnešní vývoj indexu Micex

Zdroj: bloomberg.com

Společnost MSCI v pátek oznámila, že po konzultacích s investory ponechá ve svém indexu pro Rusko akcie dvou největších ruských bank Sberbank a VTB, které se spolu s některých dalšími podniky a jednotlivci staly terčem západních protiruských sankcí.

Podle analytika společnosti Promsvjazbank Jevgenije Loktjuchova lze předpokládat, že ruský akciový trh vzhledem k rozhodnutí MSCI a nedostatku špatných zpráv z Ukrajiny na začátku týdne oživí.