Rusko zvýšilo těžbu ropy na nové postsovětské maximum

Ropná rafinérie (ilustrační foto)

Ropná rafinérie (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: user via Flickr

Těžba ropy v Rusku se v březnu meziměsíčně zvýšila o 0,6 procenta na nové postsovětské maximum 10,17 milionu barelů denně. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů, které dnes zveřejnilo ruské ministerstvo energetiky.

Rusko je nyní největším producentem ropy na světě před Saúdskou Arábií, která je největším světovým vývozcem této strategicky důležité suroviny. Těžba ropy v Saúdské Arábii v březnu podle agentury Reuters stoupla o 250 tisíc barelů denně na 9,95 milionu barelů denně.

Produkce zemního plynu v Rusku se podle dnešních údajů meziměsíčně snížila o sedm procent na 55,5 miliardy metrů krychlových. Ropa a plyn se podílejí zhruba polovinou na celkových příjmech ruského rozpočtu, které těžce zasáhl prudký pokles cen ropy.

Vývoj cen ropy Brent za poslední rok:

Ruské ropné společnosti se nyní potýkají také s negativními dopady sankcí, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Tyto sankce omezují ruským těžařům přístup k zahraničním půjčkám i k potřebným technologiím.

Historického maxima 11,41 milionu barelů denně dosáhla ruská těžba ropy v roce 1988. Tehdy byla země součástí Sovětského svazu, na jehož celkové produkci ropy se podílela zhruba 90 procenty.