Ruský plyn pro Evropu zlevní díky ropě až o 35 procent, předpovídá Moskva

Plynovod Gazpromu

Plynovod Gazpromu Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Cena ruského plynu by v letošním roce mohla pro většinu Evropské unie klesnout až o 35 procent, a to v důsledku levnější ropy. Uvedl to list Vedomosti s odkazem na prognózy ruského ministerstva hospodářského rozvoje. Průměrná cena dodávek ruského plynárenského gigantu Gazprom do zemí vzdáleného zahraničí by mohla činit zhruba 222 dolarů (asi 5400 korun) za tisíc metrů krychlových.

Gazprom pojmem „vzdálené zahraničí“ označuje EU bez zahrnutí Litvy, Lotyšska a Estonska, ale včetně Turecka. V loňském roce průměrná cena dodávek Gazpromu mimo Společenství nezávislých států podle agentury Interfax klesla na 341 dolarů za tisíc metrů krychlových z předloňských 385 dolarů.

Ceny plynu v dlouhodobých kontraktech Gazpromu jsou fixovány na ceny ropy se zpožděním v rozsahu od šesti do devíti měsíců. Ceny ropy se v období od loňského června do letošního ledna propadly téměř o 60 procent, v posledních týdnech však část ztrát smazaly. Cena severomořské ropy Brent se nyní pohybuje kolem 60 dolarů za barel, zatímco v červnu dosahovala 115 dolarů za barel.

Evropa tvoří polovinu tržeb Gazpromu

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov uvedl, že na odhady letošní průměrné ceny ruského plynu pro Evropu je zatím příliš brzy. „S jistotou to budeme moci říct na konci roku,“ dodal. Mluvčí ministerstva hospodářského rozvoje se ke zprávě listu Vedomosti prozatím odmítl vyjádřit.

Dodávky do Evropy se podílejí více než polovinou na celkových tržbách Gazpromu, které tvoří zhruba osm procent hrubého domácího produktu Ruska. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.