Rusové v září vytěžili rekordní množství ropy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jimwmurphy, Wikimedia

Těžba ropy v Rusku se v září zvýšila na 10,3 milionu barelů denně ze srpnových 10,28 milionu barelů a ocitla se na novém maximu od rozpadu Sovětského svazu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo pro energetiku. Rusko je největším těžařem ropy na světě.

V září rostla i produkce plynu. Denní těžba stoupla meziměsíčně o 8,2 procenta na 1,59 miliardy metrů krychlových. Minulý měsíc se kvůli sezonnímu poklesu poptávky naopak snížila o 6,1 procenta.

Rusko bylo zatím jedinou zemí, ve které těžba přesahuje deset milionů barelů denně. Druhým největším producentem ropy je Saúdská Arábie, která podle posledních dostupných údajů v srpnu těžila 9,9 milionu barelů denně.

Analytici očekávají, že produkce plynu by mohla dále spíše klesat, protože spotřebitelé v Evropě se na jaře zásobili v očekávání růstu cen. Evropa je hlavním trhem pro ruský plyn. Ruský plynárenský gigant Gazprom tento očekává, že jeho produkce letos klesne na 505,6 miliardy krychlových metrů plynu z loňských 508,6 miliardy.