Samsung zvažuje štěpení akcií, má nalákat malé investory

Samsung

Samsung Zdroj: ctk/AP

Korejský technologický obr Samsung se kvůli neuspokojivým hospodářským výsledkům dostal pod tlak investorů. Šéf oddělení vztahů s investory Robert Yi proto uvedl, že společnost uvažuje o takzvaném akciovém splitu, tedy štěpení akcií. Jeho smyslem má být přilákání menších investorů na akcii, která se štěpením stane snáze dosažitelnou.

„Víme o psychologickém efektu akciového splitu, ale je třeba posoudit z mnoha úhlů, jak velký efekt bude taková akce mít dlouhodobě na hodnotu společnosti,“ uvedl Yi podle agentury Reuters.

Samsung již ve snaze ukonejšit investory a zvýšit cenu akcií spustil program zpětného odkupu akcií v objemu dvou miliard dolarů a přislíbil zvýšení dividendy za loňský rok o 50 procent.

Vývoj akcií Samsungu

Hodnota cenných papírů však zůstává pod loňským maximem 1380 dolarů. Toho akcie dosáhly v červnu, od té doby padaly až na 1015 dolarů koncem října po ohlášení kvartálních výsledků. Z tohoto mnohaletého minima se odrazily a v novém roce rostou. Včera po více než dvouprocentním zisku uzavřely na 1267 dolarech.

Akcie tak zůstává jednou z nejdražších na korejském trhu. V této souvislosti analytici podle Reuters uvádějí, že rodinný konglomerát by neměl nechat cenu vystoupat příliš vysoko, když se ve vedení chystá generační výměna.