Skandál se zneužitím dat umazal z hodnoty Facebooku téměř bilion

facebook

facebook Zdroj: CTK

Bez ohledu na to, zda bude muset Facebook platit pokuty za nelegitimní poskytnutí dat firmě Cambridge Analytica, společnost na skandál doplácí již nyní. Z hodnoty svých akcií už tento týden odepsala přes čtyřicet miliard dolarů. Obchodují se za cenu zhruba o deset procent nižší, než na které v pátek uzavřely.

Pád akcií Facebooku odstartovala víkendová zpráva New York Times a The Guardian, která upozornila na spolupráci sociální sítě s britskou firmou. Ta měla zneužít data zhruba padesáti milionů uživatelů k podpoře kampaně tehdejšího kandidáta prezidentských voleb v USA Donalda Trumpa, připomíná server CNBC.

S nadsázkou tak lze tvrdit, že Facebook zaplatil za každého z padesáti milionů postižených klientů stovky dolarů ztrátou vlastní hodnoty. Odborníci však upozorňují, že při takto masivním „úniku“ dat umí technologické společnosti předpovědět chování i mnoha dalších uživatelů, kteří svá data vědomě nevydali.

Kyle DeYoung z právnické společnosti Cadwalader už dříve uvedl, že americká Komise pro cenné papíry pravděpodobně přezkoumá, zda neměl Facebook o zneužití údajů informovat již dříve. Nevyloučil, že se Facebook kvůli propadu hodnoty akcií stane terčem žalob ze strany akcionářů.

Síť, která v současnosti sdružuje přes 2,2 miliardy aktivních uživatelů, čelí vyšetřování v USA, Evropské unii a Velké Británii. Podle Davida Vladecka, bývalého ředitele americké Federální obchodní komise, může společnosti hrozit pokuta až čtyřicet tisíc dolarů za každého postiženého uživatele. Případem se zabývá i eurokomisařka Věra Jourová, která bude kauzu s představiteli Facebooku projednávat v USA.