Facebook čelí vyšetřování kvůli zneužití dat ve volebních kampaních, vysvětlení žádá i Jourová

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: Flanigan/WireImage

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se díky vstupu Facebooku na burzu zařadil mezi 30 nejbohatších lidé planety.
2
Fotogalerie

Největší sociální síť světa sdružující přes 2,2 miliardy aktivních uživatelů má problém. Šéfa a zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga si předvolaly úřady Spojených států, Evropské unie a Velké Británie. Třiatřicetiletý manažer má svědčit v případu údajného nelegitimního získání uživatelských dat firmou Cambridge Analytica, o kterém o víkendu informovaly New York Times a The Guardian.

Společnost měla zneužít data k podpoře kampaně tehdejšího kandidáta prezidentských voleb v USA Donalda Trumpa. „Budou se bránit, čeká je ale velmi, velmi intenzivní vyšetřování,“ prohlásil o Facebooku bývalý ředitel americké Federální obchodní komise David Vladeck, jenž se v minulosti zabýval agendou ochrany soukromí.

Kromě astronomické pokuty, která se vznáší ve vzduchu – pokud by se pochybení Facebooku prokázalo, firma by mohla dle odhadu Vladecka zaplatit až čtyřicet tisíc dolarů za každého postiženého uživatele – Facebook utrpěl i pád akcií. Ty se propadly začátkem týdne o 6,8 procent, v reálu to znamená ztrátu hodnoty firmy téměř 37 miliard dolarů.

Facebook čelí vyšetřování i ze strany Evropské unie, jenž klade v posledních letech na ochranu osobních údajů zvýšený důraz. "Nechceme toto v EU a podnikneme všechny možné právní kroky, včetně přísnějších pravidel na ochranu dat a silnějšího prosazování těchto zásad v rámci obecného nařízení o ochraně osobních údajů," řekla listu Financial Times komisařka Věra Jourová, která má ochranu dat na starosti. Jourová se chystá do USA, kde podle svého vyjádření bude chtít další vysvětlení od Facebooku.

Od konce května navíc začne platit nové Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, podle kterého by společnosti, která legislativu poruší, hrozila v krajním případě pokuta až do výše čtyř procent z celosvětového obratu.

Kauzu kolem Facebooku způsobil masivní sběr dat, která měla sloužit k vytvoření metody, jenž by mohla identifikovat osobnostní profily jednotlivých voličů v USA a zacílit na ně konkrétní sdělení. Facebook přitom dostatečně neinformoval uživatele, jejichž data byla získána, a nedostatkem informací mohl porušit zákony v Británii a mnoha amerických státech, upozornil dříve New York Times.