Sklizeň je o pětinu nižší než loni

sklizeň obilí

sklizeň obilí Zdroj: ctk

Zemědělci letos sklidili mnohem méně brambor, cukrovky i okopanin, než v loňském roce. U obilovin hlásí až pětinový pokles na 6,5 milionu tun. Podle údajů Českého statistického úřadu tak půjde zřejmě o třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let.

Na výrazném snížení produkce se nejvýznamněji podílí pšenice a kukuřice na zrno. „Celkové osevní plochy obilovin se proti roku 2011 snížily o 1,8 procenta, avšak výrazně nižší je jejich očekávaný průměrný hektarový výnos 4,56 tun, jde o pokles o 19,6 procenta,“ informovali statistici. Nárůst produkce o 6,7 procenta na 8,3 milionu tun naopak statistici očekávají u kukuřice na zeleno a siláže.

První letošní odhad sklizně kukuřice na zrno je meziročně nižší o 26,4 procenta. Osevní plocha kukuřice na zrno zůstala téměř na úrovni minulého roku, očekávaný hektarový výnos bude ale významně nižší, a to o 18,7 procenta.

Odhadovaná celková sklizeň brambor se podle statistiků meziročně snížila o 18,8 procenta na 654 tisíce tun. Snížení ovlivnil pokles hektarového výnosu o 9,3 procenta a zmenšení osázené plochy o 10,6 procenta. „Plocha osázená bramborami se trvale snižuje, letos se pěstovaly na výměře téměř o 40 procent menší než před deseti lety,“ uvedli statistici.

:

Meziročně nižší je také například úroda slunečnice a máku. Naopak úroda řepky je o 7,7 % vyšší než v loňském roce, zemědělci ji odhadli na 1,1 milionu tun.