Souboj bankovních akcií má vyhrát Erste. Mohla by vydělat desítky procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Akcie bank obchodovaných na pražské burze si v předvečer domácí výsledkové sezony vzala na paškál hned čtveřice zahraničních analytických dílen. Experti během července nejčastěji zvedali ruce pro akcie rakouské Erste, například scénář zámořské investiční a poradenské skupiny Keefe, Bruyette & Woods počítá s tím, že akcie banky během příštích dvanácti měsíců takřka o polovinu podraží. Jediný otazník prý visí nad akciemi Komerční banky.

Ty jsou podle hlasů z Wall Street poblíž svého stropu. Akcie rakouské Erste by se podle Keefe, Bruyette & Woods (KBW) napřesrok během prázdnin měly obchodovat za 920 korun. O poznání střízlivěji zní naopak názor rakouského konkurenta Raiffeisen, i podle této dílny však akcie nabídnou v ročním horizontu sedmiprocentní růst.

Erste nabídla investorům během července hned několik příjemných překvapení. Poté co se rakouské banky dokázaly dohodnout s vládou na nižší bankovní dani, což do rozpočtu Erste přinese od příštího roku každoročně 100 milionů eur navíc, přišlo navíc v polovině měsíce oznámení investorům, že pololetní zisky budou podstatně tučnější, než trh očekával.

Výdělky by měly oproti loňsku zbytnět o 70 procent, důvodem je podle Erste solidní oživení byznysu ve druhém čtvrtletí, stejně jako výnosnější prodej podílu v platební asociaci Visa Europe.

„Pro letošní rok jsme predikovali čistý zisk Erste Group na úrovni 1,08 miliardy eur, který banka pravděpodobně hravě překoná,“ uvádí na adresu očekávaných výsledků celoročního byznysu banky analytik Fio banky Michal Křikava. Erste publikuje výsledky tento pátek.

Více obezřetnnosti radí experti vůči dvěma zbylým bankovním titulům. Americká Citi například stáhla své nákupní doporučení na akcie Komerční banky, důvodem je podle ní příliš vysoký kurz akcie, do roka a do dne prý investoři nákupem za současnou cenu riskují čtyřprocentní ztrátu. Pětiprocentní zisk naopak analytici slibují akciím Monety.

Domácí bankovní tituly dostaly koncem června tvrdý zásah v souvislosti s brexitem. Během dvou obchodních dnů následujících po oznámení výsledků britského referenda ztratily akcie českých bank od sedmi procent hodnoty v případě Monety až po šestnáct u Erste. Bezpečně zpět nad cenami před brexitem je prozatím jen rakouská Erste, jejíž akcie od referenda podražily o 26 procent.

Vybraná investiční doporučení (červenec 2016)Vybraná investiční doporučení (červenec 2016)|E15