Stávka norských těžařů zvedá ceny severomořské ropy

Statoil

Statoil

Cena severomořské ropy Brent dnes díky stávce v norském ropném průmyslu mírně rostla a zvyšovala svou přirážku k americké ropě. Ropný trh nadále podkopávají obavy z krize v eurozóně a mezi investory pomalu mizí naděje na to, že nadcházející summit Evropské unie by mohl sjednat trvalejší řešení.

Kvůli stávce 700 zaměstnanců norského ropného průmyslu, která začala v neděli, musel místní těžař Statoil dosud uzavřít čtyři ropné plošiny v Severním moři. Těžba ropy poklesla o 150 tisíc barelů denně, mírně poklesla i produkce zemního plynu. „Ropa Brent jde nahoru v důsledku pokračující stávky norských ropných dělníků, která uzavřela část těžby,“ řekl agentuře Reuters analytik firmy Tradition Energy Gene McGillian.

Brent posílil o půl dolaru na 91,50 dolaru za barel a během dne jeho cena stoupla až na 92,44 dolaru. Cena americké lehké ropy WTI naopak stejným tempem ztratila a byla na zhruba 78,70 USD za barel.

Zatím není jasné, kdy stávka vyvolaná kvůli důchodům skončí. Vláda se s odbory zatím nedohodla, ty chtějí o případném prodloužení protestu rozhodnout v pátek. Ropu podporuje i rostoucí napětí mezi Sýrií a Tureckem. Opačným směrem působí obavy z vývoje v eurozóně, protože investoři příliš nevěří, že na summitu se dohodnou zásadnější kroky.