Strašák pádu Řecka opět na scéně: akcie klesly nejníž za dva a půl roku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Západoevropské akcie zahájily nový týden poklesem na nejnižší hodnotu za 26 měsíců a německý index DAX se poprvé od července 2009 dostal pod hranici 5000 bodů. Propad trhů způsobují obavy, zda jsou politici schopni dohodnout se na trvalém řešení dluhové krize v eurozóně, a hrozba bankrotu Řecka. Nejhůře si vedly bankovní společnosti. Panevropský index FTSEurofirst 300 dopoledne klesl o více než tři procenta na 886 bodů.

Index bankovních společností STOXX Europe 600 Banks oslabil o 4,7 procenta a ocitl se nejníže od března 2009. Ztrácely hlavně francouzské banky kvůli obavám z možného snížení ratingu, jejich napojení na dluh Řecka a Itálie a spekulacím o možném znárodnění. Akcie Société Générale, BNP Paribas a Crédit Agricole oslabily o více než deset procent.

Poslední události ukazují, že politici nejsou schopni se sjednotit ve svém názoru, jak se vyrovnat s dluhovou krizí. Zároveň sílí obavy, že Řecko bude nuceno vyhlásit bankrot. Klid nepřineslo ani páteční jednání ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny G7, které neposkytlo žádné jasné informace o tom, jak chtějí země podpořit skomírající ekonomický růst. Němečtí politici navíc stále častěji a otevřeněji mluví o bankrotu Řecka.

Vývoj německého indexu DAX za posledních 5 let

DAXDAX|E15

Nervozitu investorů v pátek zvýšila nečekaná zpráva o rezignaci Jürgena Starka z vedení Evropské centrální banky. Spekuluje se, že za jeho odchodem stojí jeho odmítaví postoj k nákupu státních obligací, napsala agentura Reuters.

Prudkým poklesem zahájila i pražská burza

Pražská burza zahájila dnešní obchodování prudkým poklesem a hlavní index PX kolem 9:45 ztrácel 4,22 procenta na 942,3 bodu. V červených číslech se obchodovaly všechny tituly, akcie mediální společnosti CME propadly o více než deset procent.

Negativní impuls pro pražské obchodování přinesl již úvod na západoevropských burzách, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Vývoj indexu PX za poslední týden

PXPX|E15

České akcie online sledujte

Cenné papíry CME spadly o 10,44 procenta. Akcie rakouské Erste Bank si pohoršily o 8,38 procenta a akcie Komerční banky klesly o 6,48 procenta. O více než pět procent oslabily cenné papíry technologické firmy KIT digital. Výrazně zlevnily také akcie pojišťovny VIG, a to o 4,67 procenta. Cena akcií těžařské firmy NWR spadla o 3,38 procenta.

Podle Ronalda Schuberta z Patria Finance by výprodeje na pražské burze měly kvůli obavám ze schopnosti Řecka zvládnout své dluhy pokračovat, hlavní břemeno by opět měly nést tradičně banky. Na programu nejsou žádné firemní zprávy, a tak by měl trh následovat dění na evropských burzách, dodal.