Středoevropské burzy postihl výpadek, se zpozděním otevřeli i v Praze

Pražský burzovní palác

Pražský burzovní palác Zdroj: Profimedia.cz

Burzovní palác, sídlo BCPP
Burzovní palác, sídlo BCPP
3
Fotogalerie

Technický problém musela v pondělí ráno řešit Burza cenných papírů Praha (BCPP). Obchodní systém XETRA, na který jsou kromě pražského parketu napojeny i burzy v Budapešti, Vídni, Lublani a v Záhřebu, postihl výpadek, a všechny uvedené trhy tak zahájily obchodování se zpožděním. 

Výpadek trval přes hodinu, úvodní aukce se uskutečnila až v 10.30, kontinuální obchodování se v Praze rozjelo o čtvrt hodiny později. 

„Vše nasvědčuje tomu, že porucha nebyla v obchodním systému, ale v komunikačním napojení na tento systém,“ uvedl ředitel vnější komunikace BCCP Jiří Kovařík. Co konkrétního stálo za výpadkem, který ochromil hned několik burz, neuvedl. 

Doplnil, že ostatní burzy zahájily obchodování stejně jako pražská burza. „Problém byl odstraněn současně,“ uvedl Kovařík. 

Po otevření obchodování stoupaly ceny všech titulů. Nejvýrazněji zpevnily akcie Kofoly, a to o 3,4 procenta na 243 korun. Daří se také akciím společnosti O2, jejichž cena za akcii vystoupala o dvě procenta. Nejobchodovanějším titulem zůstává energetická společnost ČEZ s obchody za 33,72 milionu korun. 

Obchodní systém XETRA využívá několik stovek evropských bank a obchodních domů s cennými papíry. Pražská burza tento systém využívá od listopadu 2012. Celý systém je vyvíjen a spravován z Frankfurtu skupinou Deutsche Börse Group.