Koronavir kosí americké akcie. V meziměsíčním srovnání ztrácejí vyšší jednotky procent

Burza Nasdaq

Burza Nasdaq Zdroj: Reuters

Wall Street
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Akcie ve Spojených státech zažily největší týdenní propad od globální finanční krize v roce 2008. Výprodej akcií se tento týden prohloubil kvůli obavám, že rychle se šířící onemocnění způsobené novým typem koronaviru může způsobit recesi. Za celý týden index Dow Jones klesl o 12,4 procenta, Nasdaq o 10,5 procenta a S&P 500 o 11,5 procenta, napsala agentura Reuters. Ztráty zaznamenaly indexy i za celý měsíc. Za únor se Dow Jones propadl o 10,07 procenta, S&P ztratil 8,41 procenta a Nasdaq 6,38 procenta.

V pátek odpoledne se akciím podařilo předchozí ztráty zmírnit a Nasdaq dokonce ztráty smazal v reakci na prohlášení šéfa Fedu Jeroma Powella. Ten uvedl, že americká ekonomika zůstává v dobrém stavu, i když koronavirus představuje riziko. Americká centrální banka podle něj vývoj pečlivě sleduje a v případě, že bude třeba podpořit ekonomiku, využije k tomu všechny své nástroje.

Dow Jones tak páteční seanci uzavřel se  ztrátou 1,39 procenta, na 25 409,36 bodu. Širší index Standard & Poor's se snížil o 0,82 procenta na 2954,22 bodu. Index technologického trhu Nasdaq pak nepatrně stoupl o 0,89 bodu na 8567,37 bodu.

Svět se připravuje na možnou pandemii. Investoři se proto zbavují akcií a přesouvají svůj zájem k bezpečnějším amerických státním dluhopisům. Stále více obchodníků se také domnívá, že centrální banka USA (Fed) v březnu sníží úrokové sazby.

„Nejistota, která se vznáší nad trhy, se zmírní pouze tehdy, pokud se objeví pocit, že to nejhorší je téměř za námi,“ uvedl stratég Prudential Financial Quincy Krosby. Do té doby podle něj nebudou investoři ochotni riskovat.

Očekávaný pokles úroků v pátek způsobil ztráty hlavně bankám a dalším finančním společnostem, které jsou citlivé na vývoj úroků. Vysoké ztráty zaznamenaly také realitní firmy a výrobci spotřebního zboží. Indexu Nasdaq pomohlo posílení technologických společností, jako Microsoft a Adobe. Někteří investoři využili podle analytiků pokles jako příležitost k nákupu levnějších akcií. Zisky si nakonec připsaly také komunikační a energetické firmy.