Světové akcie padají, přidala se k nim i Praha

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americké akcie navázaly na propad z předchozích dnů a postihly je další výrazné ztráty. Dow Jonesův index odepsal 512,76 bodu a den uzavřel propadem o 4,31 procenta na hodnotě 11.383,68 bodu. Tak hluboký propad měl naposledy v říjnu 2008, krátce po pádu investiční banky Lehman Brothers. Investoři hledající bezpečí pro své peníze pak dotlačili výnosy z amerických státních dluhopisů na dvouleté minimum. Ztrácí i pražská burza a ostatní evropské akciové trhy.

Širší index S&P 500 odepsal 4,78 procenta na 1200,07 bodu, index Nasdaq Composite spadl dokonce o 5,08 procenta na 2556,39 bodu.

Vedle přetrvávající dluhové krize v eurozóně působí na propad cen akcií také známky zpomalení tempa americké i globální ekonomiky.

“(Z ekonomiky) nepřicházejí žádná dobrá čísla. Trvá to už delší dobu a tohle je reakce na to všechno,“ poznamenal hlavní manažer společnosti BNY ConvergEx Group Joseph Cangemi. Připomněl tak horší vývoj hrubého domácího produktu USA, citelný propad aktivity v americkém průmyslu i ve službách a slabou tvorbu pracovních míst.

Od letošního maxima, na němž byly trhy v květnu, už ztrácí Dow Jonesův index více než 1000 bodů. Podobně index S&P 500 odepsal přes deset procent a je ve fázi korekce. Klesaly i komodity včetně zlata, ztratilo 21 z 24 surovin sledovaných indexem S&P GSCI.

Vývoj indexu Dow Jones za poslední rokVývoj indexu Dow Jones za poslední rok|E15Vývoj indexu Dow Jones za poslední rok

Akcie přitom až na malé výjimky klesají už více než týden. Výrazně už se zvyšuje také index volatility VIX, který ukazuje, jak se investoři nákupem opčních kontraktů zajišťují proti dalšímu propadu. Takzvaný indikátor strachu, jak se tomuto indexu přezdívá, během dneška vzrostl o 16 procent nad 27 bodů. Blíží se tak maximu z letošního března.

Podle Mika Ryana z banky UBS bude pro další vývoj klíčová zítřejší zpráva o mzdách amerického statistického úřadu. „Pokud se dočkáme dalšího zklamání, bude to akciové trhy znamenat další pokles,“ řekl agentuře Bloomberg.

Evropa následuje Ameriku

Evropský index Stoxx Europe 600 kopíroval vývoj v zámoří, když spadl o 3,4 procenta, což je nejvíce za více než rok. Londýnská burza zažila dramatický propad akcií poskytovatele satelitů pro námořní využití Inmarsat Plc o 19 procent. Akcionáři přišli o více než 400 miliard eur (zhruba 9,7 bilionu korun). Burza v Miláně odepsala přes pět procent.

Špatně se daří i pražské burze, jejíž index PX dnes ztratil dvě procenta. Nejvíce mu uškodil pětiprocentní propad akcií Erste Bank, o 2,6 poklesly také akcie Komerční banky. Padaly také burzovní tituly mimo bankovnictví, NWR se propadla o sedm procent.