Nervózní trhy obchodují jako na houpačce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Euforie z toho, že se americkým politikům podařilo odvrátit technický bankrot Spojených států, nevydržela příliš dlouho. Pesimističtí investoři si jen našli další viníky. Dluhový strop se podařilo navýšit, ale obavy ohledně dluhové krize eurozóny a amerického úvěrového ratingu přetrvávají, namítají shodně investoři.

Celosvětový index FTSE All World ztratil 0,8 procenta, nejvíce dolů táhla akcie Asie, kde indexy odepsaly v průměru 1,8 procenta.

Averze k riziku se projevila na všech instrumentech. Výnosy ze „zdravých“ dluhopisů poklesly. Vzrostla poptávka po švýcarském franku, a tím i jeho kurz. Nahoru šla i cena zlata, která se dostala na další rekord.

Při včerejším obchodování převládla poptávka po takzvaných bezpečných přístavech. Zvýšená poptávka poslala výnos německých bundů (desetileté dluhopisy) v jednu chvíli nížeji, než je aktuální hodnota inflace – okolo 2,4 procenta. Podle agentury Reuters se tak poprvé stalo, že se skutečný úrok (očištěný o inflaci) dostal na nulu.

Americký index S&P 500 po otevření americké obchodní seance posílil až o deset bodů, nedokázal však překročit dvěstědenní klouzavý průměr na 1284 bodech a následně opět spadl pod úroveň 1280 bodů. Investoři, kteří doufali, že dohoda ve Washingtonu o navýšení amerického dluhového stropu trhy uklidní, byli včera hluboce a trpce zklamaní.

Výnosy desetiletých amerických dluhopisů včera mírně klesly a dostaly se až na 2,69 procenta a výnosy krátkodobých obligací jsou blízko minim, jelikož americká centrální banka přiznala, že úroky bude držet na nule déle, než se čekalo. Hromadné nakupování amerických dluhopisů tak nepřestává navzdory přetrvávajícím obavám, že Spojené státy by mohly přijít o elitní rating AAA. Ve vzduchu stále visí i možnost dalšího kola kvantitativního uvolňování, které by výnosy amerických bondů srazilo ještě více.

Z dohody mají víc republikáni

Na první pohled Barack Obama dosáhl svého, navýšení dluhového stropu o 2,4 bilionu dolarů na 16,7 bilionu mu zajistí, že zadlužení vlády nebude muset příští rok řešit uprostřed kampaně za znovuzvolení. Republikáni si však v jednáních vydupali víc. Přislíbené úspory, 2,1 bilionu během deseti let, totiž mají plynout z rozpočtových úspor, nezvýší se příjmy vlády. Konec daňových úlev pro bohaté, který požadovali demokraté, se tak nechystá. Možná i proto proti návrhu hlasovala polovina všech demokratů v Kongresu. Senát o návrhu hlasoval večer, problémy se nečekaly.