Těžaři ve slevě jsou na předražené Wall Street lákavou výjimkou. Akcie se zřítily o desítky procent

Sociedad Quimica, chilský těžař lithia a dalších surovin

Sociedad Quimica, chilský těžař lithia a dalších surovin Zdroj: profimedia

Řidiči v Číně, Evropě i ve Spojených státech sice postupně přesedají z aut se spalovacími motory do těch plně elektrických, ovšem podstatně pomaleji, než si většina automobilek malovala. Zájem po elektromobilech ochlazuje a s ním i poptávka výrobců po lithiu, klíčovém kovu do trakčních baterií, které vozy pohánějí. Automobilky krotí původní ambiciózní plány, jak rychle přejdou na produkci bezemisních vozů, a s nimi – chtě nechtě – střízlivějí i těžaři stěžejního kovu.

Vývoj ceny lithia na světových trzích připomíná jízdu na horské dráze – vozíček naložený alkalickým kovem po ní začal stoupat v polovině roku 2021. Investoři, kteří výběrem těžařů sázeli na rychlý růst elektromobility, si mnuli ruce. Vrcholu tahle jízda dosáhla koncem nadcházejícího roku, kdy se tuna lithia obchodovala za zhruba 85 tisíc dolarů. Následoval zlom a střemhlavý pád až na současných asi 15 tisíc dolarů.

Akcionáři těžařských společností si tak „užili“ v mnoha případech adrenalinový zážitek s podobnou trajektorií vzestupu a pádu. Více než polovinu hodnoty odepsaly od listopadu 2022 do současnosti především akcie dvou z největších výrobců lithia na světě, tedy chilské společnosti Sociedad Química (SQM) a amerického konkurenta Albemarle. O více než šestnáct, respektive dvanáct procent se stihly znehodnotit od začátku letošního roku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!