Elektromobily už nejsou sexy, akcie Tesly a spol. padají. Růst slibují zaběhlí „dinosauři“

Ford Mustang Mach-E

Ford Mustang Mach-E Zdroj: auto.cz/David Rajdl

Trh s čistě elektrickými vozy roste pomaleji, než se čekalo, na tyto vozy zaměřené automobilky se proto musejí podbízet zákazníkům slevami a snižovat tak vlastní marže. Alespoň dočasně tím přicházejí o hotovost, o kterou by se mohly buď podělit s vlastními akcionáři, nebo ji investovat do dalšího vývoje. Oproti tomu tradiční výrobci těží z mohutného obchodu se spalovacími vozy, byznysu, který jim vytváří alespoň částečný finanční polštář v době, kdy musejí ve velkém investovat do expanze s elektromobily.

Na změnu vnímání trendů v očích investorů upozorňuje agentura Bloomberg. Podle oslovených analytiků má z budoucího vývoje pravděpodobně nejvíce těžit trio tradičních, dlouhá léta fungujících „dinosaurů“: General Motors, Stellantis a Ford. Jejich akcie letos připisují přes třináct, respektive dvacet tři procent (v době přípravy článku – pozn. red.). Třetí zmíněný stagnuje.

Naopak automobilky, které se zaměřují výhradně na vozy poháněné bateriemi, letos zatím nedávají investorům příliš důvodů k radosti. Tesla už stihla odepsat třicet, Rivian dokonce čtyřicet šest a například Lucid třicet čtyři procent.

Video placeholde
Novinky z Autosalonu Ženeva 2024 • auto.cz/Marek Bednář

Hlavní stratég Roundhill Investments Dave Mazza uvádí, že akcie tradičních automobilek nabízejí významnou slevu a představují způsob, jak relativně bezpečně investovat do automobilového sektoru: „Přestože svět bude jezdit výhradně elektromobily spíše dříve než později, tak ono dříve nenastane zítra. A přestože obchod s tradičními automobily dál představuje cyklický sektor, tak zatím nikam nemizí.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!