Top 7 firem pražské burzy vydělalo pouhých 38 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ceny akcií na pražské burze vzrostly od počátku roku již o slušných devět procent, výsledky reportované za loňský rok však zdaleka tak optimistické nejsou. Sedm největších společností hlavního trhu SPAD vydělalo za rok 2011 dohromady pouhých 38 miliard. O rok dříve to přitom bylo 99,7 miliardy korun. Nebýt energetického kolosu ČEZ, který vykázal zisk 40,8 miliardy, skončil by celý peloton pražského trhu ve ztrátě.

Ze sedmičky největších uzavřely tři společnosti (Erste Bank, Unipetrol a CETV) hospodaření ztrátou a zisky zbývajících (ČEZ, Komerční banka, Telefónica a NWR) byly nižší než před rokem. Nejhůře dopadla rakouská bankovní skupina Erste Bank, která prodělala v přepočtu 17,9 miliardy korun.

Ještě výrazněji je zhoršení hospodaření vidět na cenách akcií. Index PX loni přišel o 25,6 procenta, kdežto v roce 2010 posílil o 9,62 procenta. Analytiky však výsledky hospodaření nechaly v klidu.

Loňské výsledky sedmi největších společností na PXLoňské výsledky sedmi největších společností na PX | E15

„Výsledková sezona nepřinesla u žádné z hlavních společností výrazné překvapení či dokonce šok. Většina výsledků byla víceméně v souladu s očekáváními a tržní reakce se v zásadě omezily maximálně na jednotky procent,“ uvedl analytik společnost Cyrrus Marek Hatlapatka.

Výsledkovou sezonu firem kotovaných na pražské burze zahájil katastrofálně Unipetrol, jehož téměř třímiliardová ztráta překonala i ta nejpesimičtější očekávání. Následovala Komerční banka, která odepsala téměř 5,5 miliardy eur z hodnoty držených řeckých dluhopisů. Odpis se postaral o 28procentní pokles zisku. O 29 procent méně vydělala i Telefónica a NWR přišlo dokonce o 44 procent zisku.

Zisky sedmi vybraných společností, které se nejvýrazněji podílejí na výsledcích burzovního indexu PX

Zisky sedmi vybraných společností, které se nejvýrazněji podílejí na výsledcích burzovního indexu PXZisky sedmi vybraných společností, které se nejvýrazněji podílejí na výsledcích burzovního indexu PX | E15Zisky sedmi vybraných společností, které se nejvýrazněji podílejí na výsledcích burzovního indexu PXZisky sedmi vybraných společností, které se nejvýrazněji podílejí na výsledcích burzovního indexu PX | E15

Pražská burza přichází o výhodu – klesají dividendy

Pražská burza pomalu ztrácí i to poslední, co na ní bylo pro investory atraktivní – vysoké dividendy. Návrh představenstva, kolik z loňského zisku vyplatit na dividendách, zatím zveřejnila Komerční banka, NWR a Telefónica. Dividenda bude u každého z trojice nižší než loni.

Nejvyšší dividendový výnos, zhruba deset procent – i letos nabízí Telefónica, která pro zachování dividendy čtyřiceti korun na akcii přistoupí ke snížení základního kapitálu, z něhož vyplatí akcionářům třináct korun na akcii a společně s 27 korunami skutečné dividendy tak akcionáři opět obdrží čtyřicet korun hrubého na akcii.

NWR navrhuje vyplatit 0,23 eura na akcii oproti loňským 0,43 eura a Komerční banka hodlá vyplatit dividendu 160 korun namísto loňských 270 korun. Erste Bank, druhá banka ve SPAD, letos kvůli vysoké ztrátě nevyplatí dividendu vůbec.
Analytici společnosti Patria očekávají meziroční snížení vyplacené dividendy také u dalších společností kotovaných na pražské burze. ČEZ by podle nich měl letos vyplatit 45 korun namísto 50, Philip Morris 900 oproti loňským 1260 korunám a Fortuna 25 eurocentů oproti loňským třiceti. Mírně vyšší dividendu by mohly vyplatit společnosti VIG a Pegas.