Trader udělal chybu. Tokijská burza musela zrušit obchody za 617 miliard

Tokijská burza (ilustrační foto)

Tokijská burza (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Guilhem Vellut via Flickr

Na tokijské burze bylo v noci z úterý na středu nebývale rušno. Kvůli přehmatu tradera musely být zrušeny objednávky akcií v hodnotě zhruba 68 bilionů jenů (asi 617 miliard dolarů). Taková suma překonává například ekonomiku Švédska.

Obchodní pokyny přišly hned v úvodu tokijského obchodování. Na trhu se objevily příkazy nakupovat či prodat cenné papíry celkem 42 společností.

Rekordní omyl se týkal japonské automobilky Toyota. Pokyn směřoval k 1,96 miliardy akcií firmy v hodnotě zhruba 109 miliard dolarů. To by odpovídalo 57 procentům veřejně obchodovatelných akcií firmy. Automobilka odmítla chybu komentovat. Další pokyny mířily na společnosti Honda, Canon, Sony nebo Nomura.

„Nikdy jsem neslyšel, že by musel být zrušen tak velký objem příkazů,“ uvedl Ayako Sera z tokijské Sumitomo Mitsui Trust Bank, která spravuje akcie za 474 miliard dolarů.

Chyby se stávají často

Chyby v burzovních příkazech se stávají pravidelně. Velké přehmaty řešily například v letech 2005 a 2009 makléři bank Mizuho, respektive UBS. První zmiňovanou banku však vyšel omyl velmi draho - celkem 27 miliard jenů (zhruba 245 milionů dolarů). Například svého času největší obchodník s americkými akciemi Knight Capital Group v roce 2012 skoro zbankrotoval, když jeho počítače zadaly chybné pokyny, které nešlo vzít zpět. Firma byla později prodána. Aktuální případ je podle London Evening Standard dalším příkladem, pod jakým tlakem burzovní tradeři musejí pracovat.

Japonsko, které je po Spojených státech druhým největším akciovým trhem na světě, zažilo prudký nárůst objemu obchodů uskutečňovaných elektronicky. Velká část elektronického obchodování se odehrává mimo řádný trh. Pokyny k nákupu nebo prodeji akcií se zadávají nebo odebírají běžně a případnou chybu mají makléři ohlásit do pěti minut. Středeční storno bylo co do rozsahu neobvykle velké a obchodníky překvapilo.

Přední japonský akciový index Nikkei ve středu ztratil 0,6 procenta. Tento pokles se ale připisoval špatným zprávám z ekonomiky a vlivu nejnovějších nepokojů v Hongkongu.