Trhy omezení těžby nevěří, ceny ropy výrazně klesly

Přeprava ropy po železnici, USA

Přeprava ropy po železnici, USA Zdroj: Kurt Haubrich, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Světové ceny ropy zahájily nový měsíc výrazným poklesem, severomořská ropa Brent sestoupila až pod 39 dolarů za barel. Na trhu po vyjádření ze Saúdské Arábie vzrostla skepse vůči dohodě předních světových producentů na zmrazení těžby. Ropu podkopal rovněž růst dolaru po zprávě z amerického trhu práce.

Severomořská ropa Brent v 16:30 středoevropského času oslabila o 2,5 procenta na 39,35 dolaru za barel a předtím sestoupila na zhruba 38,80 dolaru. Americká lehká ropa WTI ztrácela stejným tempem na 37,40 dolaru za barel. Brent za březen získal zhruba deset procent a za celé první čtvrtletí získal šest procent, WTI přidala za čtvrtletí čtyři procenta, uvedla agentura Reuters.

Ceny klesly poté, co místopředseda saúdskoarabské vlády Muhammad bin Salmán řekl, že Rijád přistoupí ke zmrazení produkce ropy na lednové úrovni pouze v případě, že stejný krok učiní také další těžařské země včetně Íránu. Írán přitom zmrazení těžby vyloučil, protože po zrušení mezinárodních sankcí hodlá zvýšit produkci ropy zpět na dřívější úrovně.

Těžařské země budou o návrhu na zmrazení těžby na lednových úrovních jednat 17. dubna v katarském Dauhá. Saúdská Arábie, která je největším exportérem ropy na světě, se na zmrazení těžby předběžně dohodla na únorové schůzce s Ruskem, Katarem a Venezuelou.

Vývoj ceny ropy Brent:Graphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com

Počet pracovních míst v USA v březnu stoupl více, než se čekalo a mzdy rostly solidním tempem. To zesílilo pravděpodobnost letošního zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech a podpořilo kurz dolaru. Silnější dolar však obvykle oslabuje ceny ropy a dalších komodit.

Ceny ropy od února oživily ze 12letých minim o zhruba 50 procent. Vzhůru je táhly naděje na to, že přední světoví producenti se dohodnou na zmrazení těžby.