Trhy rostou díky dementované zprávě

MMF

MMF

Finanční trhy dnes po dvoutýdenním propadu obrátily a posilují. Velká část oživení se dál přisuzuje víkendovým spekulacím italského tisku o tom, že Mezinárodní měnový fond (MMF) připravuje plán finanční pomoci pro Itálie. Tyto informace MMF razantně popřel. Trhy si však už dobrou náladu nenechaly vzít.

Euro na páru s dolarem v průběhu dne posílilo až na hladinu 1,34 dolaru za euro a to i přesto, že Belgie při aukci dluhopisů musela nabídnout nejvyšší výnosy od roku 2000, převládla však úleva, že se po pátečním snížení ratingu povedlo Belgii bondy se splatností 7 až 30 let upsat. Propad zastavila, když se z 26,3 koruny za euro ustálila na 25,7 koruny za euro.

Americké akciové indexy přerušily sedmidenní propad a krátce po otevření rychle posilovaly, S&P 500 o tři procenta, Dow Jones o 2,6 procenta a Nasdaq dokonce o 3,2 procenta.

Londýnský index FTSE 100 posílil o téměř tři procenta na 5310 bodů. Frankfurtský DAX posiloval o více než čtyři procenta na 5730 bodů, vídeňský ATX přidal 4,3 procenta na 1755 bodů. Pražská burza s růstem o 2,3 procenta za konkurencí zaostávala. Nahoru ji táhly především akcie Erste a CETV, který posílily o osm, respektive o šest procent.