Tržby Microsoftu byly nad očekávání. Google naopak zklamal, akcie klesají

Google

Google Zdroj: Reuters

Microsoft
Microsoft chystá velké novinky
Google
Google
Google
7
Fotogalerie

Americká softwarová společnost Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o osm procent na 16,7 miliardy dolarů (zhruba 386 miliard korun). Její čtvrtletní tržby překonaly očekávání, podpořila je silná poptávka po cloudových službách. Naopak americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem vyhledávače Google, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o osm procent na 16,4 miliardy dolarů (zhruba 379 miliard korun). 

Tržby Microsoftu se ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 31. března, zvýšily meziročně o 18 procent na 49,36 miliardy dolarů. Analytici je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 49,05 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters. Jsou tedy ještě vyšší než dle očekávání. 

Poptávku po produktech a službách společnosti Microsoft v době pandemie covidu-19 podpořil rozmach práce a vzdělávání z domova. Platforma Azure a další cloudové služby vykázaly ve třetím finančním čtvrtletí nárůst tržeb o 46 procent. Silný růst tržeb zaznamenala také internetová profesní síť LinkedIn, která je součástí Microsoftu od roku 2016.

Tržby Alphabet se zpomalily, akcie ztrácí

Naopak tržby Alphabet stouply pouze o 23 procent na 68 miliard dolarů. Tempo jejich růstu tak poprvé od roku 2020 zpomalilo pod 30 procent, upozornila agentura AP.

Video placeholde
Co je metaverse? • Videohub

Poptávka po službách podniku v poslední době prudce rostla, protože pandemie covidu-19 vedla k rozšíření práce z domova a přiměla lidi trávit více času na internetu. Zpomalení růstu tržeb v prvním čtvrtletí nicméně podle agentury AP signalizuje, že příznivý vliv pandemie na aktivity podniku začíná polevovat. Akcie společnosti Alphabet krátce po zveřejnění výsledků ztrácely více než šest procent.

Google je největší internetový vyhledávač na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou. Jeho tržby z reklamy se v prvním čtvrtletí zvýšily o 22 procent na 54,7 miliardy dolarů. Společnost Insider Intelligence podle agentury Reuters předpokládá, že podíl Googlu na globálním trhu s internetovou reklamou bude v letošním roce činit 29 procent.