Tuskův zdaňovací plán srazil dolů těžařské akcie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kghm

Rapidním poklesem reagovaly akcie polské měďařské společnosti KGHM Polska Miedź na oznámení premiéra Donalda Tuska, že vláda zavede daň z těžby mědi a stříbra.

Na burze KGHM ihned ztratila pět procent hodnoty. Když o dvě hodiny později ministerstvo financí ohlásilo, že si tak státní kasa přijde na dvě až tři miliardy zlotých ročně (17,2 miliardy korun), následoval další sešup ceny akcií, až byly při konci obchodování téměř o čtrnáct procent levnější než před začátkem.

„Hodnota akcií této firmy spadla o čtyři miliardy zlotých,“ hřímal v sobotu v Sejmu poslanec opoziční strany Právo a spravedlnost Zbigniew Kuźmiuk. Ministerstvo státního majetku, které drží přes třicet procent akcií KGHM, přišlo o 1,5 miliardy zlotých.

„Na začátku října byly akcie KGHM o dvacet procent levnější než dnes, po včerejších ztrátách,“ odpověděl promptně premiér s tím, že ztráty byly jen virtuální, protože stát nemá v úmyslu akcie prodávat ani dnes, ani zítra.
Kuźmiuka také zajímalo, „kdo o tom věděl dopředu a kdo na tom vydělal“. Janusz Palikot, šéf opozičního Hnutí Palikota, se zeptal přímo, zda o nové dani věděl Jan Krzystof Bielecki. Jako „velmi vlivná osoba s četnými kontakty v burzovním a investorském prostředí“ by totiž mohl takové informace snadno využít. „Nechutná pomluva, absolutní lež, nepravda,“ rozhořčil se expremiér a šéf Ekonomické rady vlády.

Na seznamu transakcí novináři objevili prodej 4990 akcií, který se uskutečnil hodinu a půl před oznámením vládního plánu, a vypočítali, že prodávající by si při zpětném nákupu za nižší cenu přišel na sto tisíc zlotých. Finanční dohled KNF později zjistil, že za touto a většinou dalších transakcí s akciemi KGHM stojí tvůrce trhu, který udržuje likviditu na daném trhu.

Spíše než na akciovém trhu lze podezřelé transakce hledat na trhu s deriváty, jak na blogu upozornil Rafał Hirsch z TVN CNBC. Člověk předem obeznámený se záměrem vlády by mohl spekulovat na pád cen akcií KGHM. Hirsch sám ale nic podezřelého v obchodování před Tuskovým vystoupením neobjevil.

V zaměřovači jsou další komodity

Pád akcií KGHM Polska Miedź pokračoval i v dalších dnech po oznámení o zavedení daně z těžby mědi a stříbra. Propadaly se i další těžařské firmy. Poté, co mluvčí ministerstva financí uvedla, že rezort připravuje daň z těžby uhlovodíkových surovin, spadly akcie společností PGNiG a Lotos. Minimálně na další pád akcií PGNiG by se dalo sázet i bez interních informací. Tusk totiž ve své řeči označil břidlicový plyn za jednu z dalších komodit, jež bude zdaněna podobně jako stříbro a měď.