Tvůrce her pro Facebook je na burze, úpis ocenil King Digital na sedm miliard

Candy Crush Saga od King Digital Entertainment

Candy Crush Saga od King Digital Entertainment Zdroj: King Digital Entertainment

Hry pro Facebook a pro mobilní zařízení ji dotáhly k primární emisi akcií (IPO) na newyorské burze NYSE. Řeč je o dublinské společnosti King Digital Entertainment, jejíž akcie byla pro úpis oceněna na 22,5 dolaru, což celou společnost ohodnocuje na 7,1 miliardy dolarů. Firma i investoři očekávali ocenění ve výši 21 až 24 dolarů.

Po americké společnosti Zynga tak jde o dalšího výrobce her pro sociální média, který zamířil na akciové trhy. King Digital je tvůrcem populární ságy Candy Crush, kterou hraje denně přes 90 milionů lidí. Dalších 180 herních titulů firmy si spustí zhruba 40 milionů hráčů denně.

King Digital očekává, že z úpisu utrží kolem 500 milionů dolarů díky nabídce 22,2 milionu akcií. Samotná firma prodává 15,5 milionu, zbylých 6,7 milionu akcií nabídnou stávající akcionáři.

Někteří investoři a analytici začali od ledna, kdy se na trhu objevily informace o možném IPO, firmě přezdívat „britská odpověď na Zyngu“. King Digital by se nicméně z dobrých důvodů této analogie ráda zbavila. Vstup Zyngy na burzu v prosinci 2011 totiž provázela velká očekávání.

Vývoj akcií King Digital v první den obchodování:Vývoj akcií King DigitalVývoj akcií King Digital | Yahoo Finance

Firmu táhly tituly FarmVille a CityVille na Facebooku, ale pak Zynga nezachytila rychlý nástup mobilních zařízení a její akcie se od té doby značně propadly. Zatímco jako novinka se akcie obchodovala téměř za 15 dolarů, od loňského července nikdy nevystoupala nad pět dolarů. Firmu také opustilo několik klíčových zaměstnanců, což krizi jen prohloubilo.

Investorská očekávání od King Digital jsou tak smíšená. Firma vykázala v prvním kvartálu 2012 tržby v objemu zhruba 29 milionů dolarů, v posledním kvartálu 2013 to však bylo už 632 milionů dolarů. Celý rok 2013 pak firma uzavřela s tržbami 1,9 miliardy dolarů, meziročně o 1,54 miliardy vyššími.

Opatrnost je však namístě z důvodu, že King Digital stejně jako Zynga stojí a padá se svým hlavním titulem Candy Crush. Včerejší začátek obchodování tyto obavy potvrdil, když akcie spadla i na 19,08 dolaru.