Ukrajinská krize srazila hřivnu na historické dno

Ukrajinská hřivna

Ukrajinská hřivna Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajinská měna upadla kvůli sílícímu napětí s Ruskem do nejhorší kondice v dějinách země. Hřivna od pátku oslabila vůči dolaru o pět procent a propadla tak na svou historicky nejslabší úroveň vůči americké měně. Od počátku roku přišla hřivna už o více než 65 procent. Experti varují, že bude následovat propad o další desítky procent.

„Během příštích pár měsíců hřivna oslabí o dalších pět procent. Sílící dolar vyžene ukrajinskou inflaci ke 20 procentům, což je spolu s předpokládaným desetiprocentním rozpočtovým deficitem recept na měnovou katastrofu,“ uvádí analytička Aurelija Augulytová z banky Nordea. Ukrajinci momentálně nakupují dolar za 13,6 hřivny, přitom ještě začátkem března byla americká měna k mání i za méně než devět hřiven.

Prudce slábnoucí měna zdražuje splátky zahraničních půjček i dovoz zboží. Možnosti Ukrajiny zvrátit tento trend jsou omezené. „Země podle všeho nemá dostatečné devizové rezervy na to, aby mohla propadu měny trvaleji zabránit,“ uvádí Ľuboš Mokráš z České spořitelny. Od minulého týdne platí pro místní firmy povinnost veškeré devizové příjmy ihned prodat na domácím trhu.

Vývoj kurzu dolaru k hřivněVývoj kurzu dolaru k hřivně | E15

Země čeká na spásu zvenčí. „Pokud nepřijde rychle pomoc od Mezinárodního měnového fondu, výrazné reformy, možná i odpuštění části dluhu, pak situace směřuje k hospodářské katastrofě,“ říká Petr Sklenář z J&T Banky.