V Japonsku vznikne třetí největší burza na světě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Vzájemnou fúzí burz v Tokiu a Ósace vznikne třetí největší burza na světě po americko-evropských skupinách NYSE Euronext a Nasdaq OMX. Tržní hodnota obchodovaných akcií obou japonských burzovních operátorů dosahovala na konci října 3,6 bilionu dolarů (68,3 bilionu korun).

Na NYSE Euronext, která zahrnuje newyorskou burzu a některé burzy v západní Evropě v čele s Paříží, jsou kótovány akcie o celkové tržní hodnotě kolem 12 bilionů dolarů. Americko-skandinávský operátor Nasdaq OMQ obchoduje s tituly o úhrnné hodnotě téměř čtyři biliony dolarů, uvádí se podle agentury Reuters v údajích Světové burzovní federace.

Spojení by mělo oběma burzám pomoci vyrovnat se se slabou situací na japonském trhu a vybudovat si dostatečně velkou platformu pro konkurování na globálním trhu. Zatímco Tokyo Stock Exchange (TSE) ovládá v Japonsku více než 90 procent hotovostního obchodování s akciemi, Osaka Stock Exchange (OSE) je předním obchodníkem s futures na hlavní tokijský index Nikkei a s dalšími deriváty.

Spojená burza však bude podle analytiků nadále postrádat přesvědčivou strategii pro zahraniční expanzi. To se vzhledem ke slabým vyhlídkám obchodování a přísunu nových emisí na domácím trhu, který podkopává dlouhodobě stagnující ekonomika, pokládá za klíčovou překážku jejich růstových šancí.