Vedení MMF: Jüan si na měnový koš počká aspoň do října 2016

Jüan (ilustrační foto)

Jüan (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond (MMF) by měl se zařazením čínského jüanu do svého koše hlavních světových měn počkat minimálně do října příštího roku. Uvádí to zpráva činitelů fondu.

MMF na základě skladby koše hlavních světových měn odvozuje hodnotu své měnové a účetní jednotky nazývané zvláštní práva čerpání (SDR). Vedení fondu má o zařazení jüanu do koše měn jednat v listopadu.

Peking podle agentury Reuters začal vyvíjet značné diplomatické úsilí, aby jüan do koše měn prosadil. Tato snaha je součástí jeho dlouhodobé strategie, jejímž cílem je snížení závislosti na americkém dolaru.

Od ledna ne

Peking doufal, že MMF zařadí jüan do svého koše od 1. ledna 2016. Podle zprávy činitelů fondu by však takovýto krok mohl mít negativní dopad na finanční trhy během prvního dne obchodování v novém roce.

Čína je přesvědčena, že si zařazení do měnového koše SDR zaslouží, protože má druhou největší ekonomiku na světě. Používání jüanu však není tak rozšířené, jako je tomu v případě amerického dolaru, eura, britské libry a japonského jenu, které nyní koš SDR tvoří.

Někteří ekonomové si myslí, že zařazení jüanu do koše SDR by výrazně podpořilo čínskou ekonomiku, protože by vedlo k posílení zahraniční účasti na čínských finančních trzích.

Nastává doba bitcoinová?