Významný objev. Nově nalezené břidlicové ložisko ropy je v USA největší svého druhu

Těžba ropy frakováním v Texasu

Těžba ropy frakováním v Texasu Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Ilustrační foto (zařízení pro frakování)
Příprava na frakování
Těžba frakováním v Coloradu
Těžba surovin pomocí frakování
Těžby plynu z břidlic
11
Fotogalerie

Američtí geologové objevili v západním Texasu zřejmě největší nekonvenční ropné pole v USA. Břidlicové naleziště v oblasti Wolfcamp v Permské pánvi ukrývá podle nejnovějších odhadů americké geologické služby USGS 20 miliard barelů ropy a 1,6 miliardy barelů zemního plynu. To znamená, že je třikrát větší, než současná největší břidlicová formace Bakken v Severní Dakotě.2820657:normal690:true:true:true

V oblasti Wolfcamp se těží ropa již od 80. let 20. století tradičním vertikálním způsobem. Nyní však společnosti využívají horizontální těžbu a hydraulické štěpení, tzv. frakování, aby se dostaly k rezervám nekonvenční ropy, tedy takové ropy, která se nachází v nezvyklých formacích, jako je břidlice, a není zde v tradičních oddělených jezírkách, ale je v celé formaci. USGS musí odhadnout, kolik ropy zde ještě může být objeveno a zda je technicky vytěžitelná.

"Dokonce i v oblastech, kde se vytěžily miliardy barelů ropy, je stále potenciál k nalezení dalších miliard," uvedl v prohlášení Walter Guidroz z USGS. "Změny technologie a průmyslových postupů mohou mít významný vliv na to, jaké zdroje jsou technicky využitelné, a to je důvod, proč stále posuzujeme zdroje v USA a ve světě."



Podle CNN se těžba prostřednictvím frakování podílí na celkové těžbě ropy v USA více než polovinou. V roce 2000 bylo v USA pouze 23 tisíc frakovacích zařízení, které vytěžily zhruba 102 tisíce barelů ropy denně. Loni jich bylo již 300 tisíc a těžily 4,3 milionu barelů ropy denně.

Těžba ropy z břidlic v USA způsobila prudký pokles cen ropy od roku 2014 z více než 100 dolarů za barel až na 25 dolarů na počátku letošního roku.