Trump je velmi důvěryhodný vůdce, uvedl japonský premiér Abe

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA

Donald Trump se stane 45. prezidentem USA Zdroj: ČTK

Donald Trump
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
20
Fotogalerie

Budoucí americký prezident Donald Trump měl první schůzku se zahraničním vůdcem od svého zvolení do nejvyššího úřadu. Japonský premiér Šinzó Abe označil toto setkání za vřelé a upřímné a Trumpa za "důvěryhodného vůdce". Blíže se ale premiér podle agentury ke schůzce nevyjádřil, neboť byla neoficiální.

"Jsem přesvědčen, že Donald Trump je velmi důvěryhodný vůdce," sdělil Abe novinářům své dojmy z devadesátiminutového setkání v Trumpově kanceláři na Manhattanu. Japonský premiér také uvedl, že se s Trumpem dohodli na dalším schůzce, aby mohli vést "širší a hlubší rozhovory".

Trump vyvolal v Japonsku v předchozích měsících znepokojení, když během předvolební kampaně prohlásil, že některé země málo platí za americkou vojenskou ochranu. "Japonsko, Německo, Jižní Korea, Saúdská Arábie jsou bohaté státy. Proč neplatí Spojeným státům za obranu?" ptal se Trump.



Japonsko namítá, že již nyní vynakládá velké částky na provoz amerických základen v zemi a že je i strategickým zájmem USA, aby měly v tichomořské oblasti své vojáky.

Předseda japonské vlády se v New Yorku zastavil cestou na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), který se o víkendu koná v Peru.