Wal-Mart snížil zisk, tlačí ho Amazon i stoupající mzdy

Wal-Mart - ilustrační foto

Wal-Mart - ilustrační foto Zdroj: via Flickr CC BY SA 2.0: Spring Dew

Globálně největší malobchodní řetězec Wal-Mart Stores snížil ve druhém čtvrtletí meziročně svůj zisk o 3,6 miliardy dolarů (zhruba 88 miliard korun). Jedná se o více než desetiprocentní pokles. Firma to oznámila v úterý, kdy současně zhoršila svůj celoroční výhled.

Zisky společnosti Wal-Mart Stores tlačí dolů nepříznivý vývoj měnových kurzů, stoupající mzdy a investice do modernizace obchodů. Firma navíc čelí rostoucí konkurenci, a to například ze strany největšího světového internetového prodejce Amazon.

Tržby Wal-Martu ve druhém čtvrtletí zůstaly téměř beze změny na zhruba 120 miliardách dolarů. Zisk na akcii klesl na 1,08 dolaru z 1,26 dolaru před rokem. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 1,12 dolaru.

Za prognózou zaostal

V celém roce nyní firma počítá se ziskem 4,40 až 4,70 dolaru na akcii. Její únorová prognóza přitom celoroční zisk odhadovala na 4,70 až 5,05 dolaru na akcii.

Wal-Mart se nyní snaží různými způsoby podpořit své hospodářské výsledky. Firma posiluje investice do internetových aktivit a pracuje na zlepšení cenové politiky, sortimentu i zákaznických služeb, napsala agentura AP.