Zásoby eur v majetku ČNB poprvé po delší době meziměsíčně klesly

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Devizové rezervy České národní banky v eurech letos v březnu poprvé od července 2014 meziměsíčně klesly. Proti konci února se snížily o 401,5 milionu eur na 64,156 miliardy eur.

Také v korunovém vyjádření rezervy po desetiměsíčním růstu klesly, snížily se o 10,86 miliardy korun na 1,736 bilionu korun. V dolarech se rezervy zvýšily o 2,77 miliardy na 73 miliard dolarů. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila ČNB.

„Údaje o vývoji devizových rezerv ČNB nejsou překvapivé. Pokles devizových rezerv je v souladu s poklesem pohledávek ČNB vůči v zahraničí, k němuž letos v březnu došlo (příslušný údaj byl zveřejněn tuto středu). Z toho lze zároveň usuzovat, že ČNB v březnu na devizovém trhu zřejmě neintervenovala vůbec anebo jen v malých objemech,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Meziročně byly rezervy v eurech o 15,4 miliardy eur vyšší, v korunách se zvýšily o 394 miliard korun a v dolarech o 20,6 miliardy dolarů.

Devizové rezervy ČNBDevizové rezervy ČNB | ctk

V dnešních informacích ČNB také zveřejnila výši únorových intervencí, které činily 17 miliard korun. Celková výše intervencí, které centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro, už představuje 520 miliard korun. O případných březnových intervencích bude ČNB informovat 6. května.

Klientské operace jsou prodeje či nákupy cizí měny proti české koruně prováděné ČNB, kdy protistranou je klient centrální banky.