Zlato měkne, v očích investorů ztrácí lesk

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Sláva zlata coby investiční jistoty slábne. Cenný kov zlevnil nejvíce za posledních 20 měsíců, troyská unce se propadla pod 1500 dolarů. V září 2011 pokořilo zlato hranici 1900 dolarů za unci, po loňském letním sestupu pod 1600 dolarů se vzepjalo k 1800 dolarů. Následoval pokles. Pád zlata kopíruje stříbro.

„Končí supercyklus na trhu se surovinami. Letošek by mohl být rokem, kdy bude zvonit umíráček,“ předpovídají odborníci Citigroup. „V tomto čtvrtletí bude málo vítězů, většina průmyslových a drahých kovů půjde dolů,“ dodávají. Před nimi ohlásily konec zlatého boomu Goldman Sachs, Société Générale a Bank of America. Stejný názor má i finančník George Soros, pro něhož přestalo být zlato bezpečným přístavem. Analytici si vysvětlují ochladnutí vůči zlatu čekáním na předčasný konec uvolněné měnové politiky v USA. Fed má čím dál více výhrad k dolévání peněz do oběhu a chce nejpozději do konce roku kohouty zase zavírat.

Obchodníci s cenným kovem tyto obavy sdílejí. Z největšího světového parketu pro transakce se zlatem, SPDR Gold Shares (známého také jako SPDR Gold Trust), stáhli podstatnou část zaparkovaných aktiv. Fond, který emituje akcie v hodnotě desetiny ceny troyské unce (31,1 gramu) a v případě silné odchylky mezi tímto papírem a tržní cenou kovu zadrží 100 tisíc akcií čili 10 tisíc uncí, se ocitl na nejnižším stavu za posledních 36 měsíců. Loni v září spravoval SPDR Gold Shares přes 42 milionů uncí za téměř 74 miliard dolarů.

Vývoj ceny zlataVývoj ceny zlata | E15

Specialisté z Goldman Sachs, kteří vyrukovali s varováním před zlatem jako první, předpovídají, že troyská unce oslabí ještě více. Konečnou zastávkou po uplynutí příštích 12 měsíců by měla být hodnota 1390 dolarů. Spolu s utužením měnové politiky má propad způsobit i oživování zámořské ekonomiky.

Švýcarský investor Marc Faber, přezdívaný Doktor zkáza, vyzývá přesto k nákupům. „Kov je extrémně přeprodaný, jako obchodník bych do něj na den nebo dva naskočil a čekal na zisk mezi 20 a 40 dolary,“ uvedl pro Bloomberg TV. V delším výhledu bude podle něj zlato potřebovat čas, dlouhodobě považuje aktuální ceny za skvělou nákupní příležitost.