Zmrazení těžby ropy získalo podporu ázerbájdžánské státní firmy SOCAR

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ázerbájdžánská státní ropná společnost SOCAR podporuje návrh dalších předních producentů ropy na zmrazení objemu těžby na lednové úrovni. Tamní televizní stanici ANS TV to dnes řekl prezident SOCAR Rovnag Abdullajev. Ázerbájdžán je třetím největším producentem ropy z bývalých republik Sovětského svazu.

Země je závislá na příjmech z prodeje ropy, a výrazně se jí tak dotkl propad cen suroviny. Ropa od poloviny roku 2014 zlevnila zhruba o 70 procent. Minulý měsíc Ázerbájdžán schválil pozměňovací návrh rozpočtu na letošní rok, který vychází z průměrné ceny ropy 25 dolarů za barel místo předchozích 50 dolarů.

„SOCAR podporuje iniciativu zemí OPEC zmrazit těžbu. Určité kroky se již podnikají,“ prohlásil Abdullajev. Dodal, že Ázerbájdžán je připraven zmrazit letos těžbu ropy na lednové úrovni.

Saúdská Arábie a Rusko, dva největší světoví vývozci ropy, se v polovině února dohodly na zmrazení těžby ropy na lednové úrovni. Tento krok má pomoci ke zvýšení cen suroviny. Podmínkou však je, že se k návrhu připojí i další přední světoví producenti ropy. Pokud budou souhlasit i další země, bude to první dohoda o těžbě mezi členskými zeměmi OPEC a nečleny za posledních 15 let.

Vývoj ceny ropy Brent za posledních 5 let:Zdroj: euroinvestor.com

Těžba ropy v Ázerbájdžánu v lednu činila 3,52 milionu tun, tedy zhruba 830 tisíc barelů denně. Klesla tak z loňských srovnatelných 3,67 milionu tun. Loni Ázerbájdžán vytěžil 41,7 milionu tun ropy a letos očekává mírné snížení na 40,7 milionu tun.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak v pátek uvedl, že bývalé sovětské republiky Ázerbájdžán a Kazachstán se připojí k rozhovorům s OPEC o stabilizaci trhu s ropou. Novak rovněž podle agentury Reuters řekl, že schůzka mezi členy kartelu OPEC a dalšími předními producenty o zmrazení těžby by se mohla konat někdy v období od 20. března do 1. dubna v Rusku, Vídni nebo Dauhá.